Ensimmäinen Special Hockey -turnaus oli menestys

Kangasalan, Kiimingin ja Lappeenrannan joukkueet yhteiskuvassa.

Kiimingin Kiekko-Pojat sai ministeriöltä seuratoiminnan kehittämistukea erityisliikunnanohjaajan palkkaamiseen

Suomen ensimmäinen Special Hockey -jääkiekkoturnaus pelattiin 5.–7. toukokuuta 2017 Peurungan jäähallissa Laukaalla. Special Hockey on erityisryhmien jääkiekkoa, jossa ei diagnoosirajoja sen kummemmin tutkailla. Lähtökohta on, että pelaajan tulee pystyä luistelemaan pystyssä itsenäisesti.

Peurungan Special Hockey -turnaukseen osallistui lajin pioneerina toimineen Kiimingin Kiekko-Poikien joukkueen lisäksi joukkueet Kangasalta ja Lappeenrannasta. KKP:stä ja Kangasalta oli mukana juniorijoukkueet, jotka pelasivat vastakkain. Lisäksi KKP:n ja Kangasalan isoimmista pelaajista muodostettiin yhteinen joukkue pelaamaan Lappeenrannan nuorista aikuisista koostunutta joukkuetta vastaan.

– Turnauksen jälkeen jokainen pelaaja palkittiin Special Hockey -mitalilla. Seurasimme toki pelien tuloksia, mutta turnauksen päätteeksi emme laittaneet joukkueita järjestykseen, kertoi Kiimingin Kiekko-Poikien joukkueenjohtaja ja Special Hockeyn aktiivinen puuhanainen Jaana Lauri.

Special Hockey -toiminta alkoi KKP:ssä vuonna 2015 ja pikku hiljaa lajitoimintaa on käynnistelty myös muilla paikkakunnilla. Ajatusmaailma tulee Yhdysvalloissa toimivalta Special Hockey Internationalilta, jonka jäseninä on tällä hetkellä pääasiassa amerikkalaisia seuroja, mutta myös mm. Special Hockey Denmark Tanskasta.

– Oli jännittävää päästä kentälle, kun emme tienneet turnauksen toisten joukkueiden tasosta mitään. Mutta Special Hockey Internationalinkin arvomaailman mukaisesti kaikki joukkueet pelasivat täysillä, mutta ei liian tosissaan. Pelit olivat tasaväkisiä, jokainen teki parhaansa, Lauri sanoi.

Pelien ohella pelaajat pääsivät myös käymään Peurungan kylpylässä ja viettivät yhteistä ulkoliikuntahetkeä. Uusia kavereita löytyi ja pelaajien Whatsapp-ryhmiä perustettiin.

– Saimme myös terveisiä Pariisista jääkiekon MM-kisoista, kun Suomen joukkueen kapteeni Lasse Kukkonen toivotti pienen viestin muodossa kaikille pelaajillemme tsemppiä ja peli-iloa, Lauri totesi.

– Ensi keväänä kokoonnumme uuteen turnaukseen. Toivomme, että siellä nähdään jo myös uusia joukkueita. Meillä KKP:ssä aloittaa nyt osa-aikainen erityisliikunnanohjaaja, joka tulee kehittämään seuran erityisliikuntaa ja voi auttaa myös uusia aloittavia joukkueita vinkeillään.

KKP haki erityisliikunnanohjaajan palkkaukseen seuratoiminnan kehittämistukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä. OKM myönsi 15 000 euron suuruisen seuratuen, jonka myötä joukkueessa aiemminkin valmentajana toiminut ja erityisliikunnanohjaajan koulutuksen saanut Anne Puhakka pystyy lähteä kehittämään Special Hockey -toimintaa yhä pidemmälle. Seuratoiminnan kehittämistuen haku vuodelle 2018 käynnistyy loppuvuodesta.

Lisätietoja Special Hockey -toiminnan aloittamisesta voi kysyä sähköpostitse: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.