Suomen ja Viron Special Olympics -jalkapallojoukkueet väänsivät tiukasti Töölössä

Jaakko Järvinen

Suomen miesten Special Olympics -jalkapallojoukkue taipui 0–3-tappioon Viroa vastaan Helsingin Telia 5G -areenalla pelatussa ottelussa. Peli oli osa SuomiEesti100 -tapahtumaa, jossa päivän aikana pelattiin vähintään sata ottelua suomalais- ja virolaisjoukkueiden kesken jalkapallon eri muodoissa.

Kansainvälinen Special Olympics -ottelu Suomen maaperällä on harvinaista herkkua, ja kun peli päästiin käymään vielä hulppeissa olosuhteissa yhdellä Suomen päästadioneista, nauttivat pelaajat ottelusta täysin siemauksin tappiosta huolimatta.

Viro karkasi 1–0-johtoon heti ottelun alussa Andris Järvin maalilla. Avauspuoliajalla Suomi pani vielä vahvasti kampoihin etelänaapureilleen, mutta toisella jaksolla alkoi näkyä, että Viro oli ottelussa mukana niin sanotusti tuoreemmilla jaloilla. Suomen pelaajilla oli alla jo otteluita samana päivänä Helsingissä pelatussa erityisryhmien SM-sarjaturnauksessa.

Järv tuikkasi lopussa ottelun toisen maalinsa ja Viron maalivahti Jaanus Paris ampui rangaistuspotkusta loppulukemat 3–0. Suomen molemmat maalivahdit, avausjakson pelannut Jere Nieminen ja toisen jakson torjunut Leevi Salmi pelasivat erittäin hyvän ottelun.

Jasse Vaalajoki

– Kova ottelu. Olisi pitänyt saada hyökkäyksessä vähän tukitoimia sinne. Kyllä ne aiemmat pelit saattoivat vähän tuntua, mutta tässä pelissä pääsi olemaan välillä vaihdossa kuitenkin, pohti Suomen kapteenina pelannut ja erityisryhmien SM-sarjassa Lahden Kuusysiä edustava Jasse Vaalajoki.

Suomen puolustuksen herrana ja hidalgona hääri tamperelainen Jaakko Järvinen, jonka lapikkaasta lähtivät avaukset useimpaan Suomen vaarallisista hyökkäyksistä. Järvinen edustaa erityisryhmien SM-sarjassa TPV Auringonnousua, mutta pelaa myös miesten 7. divisioonassa Tampere Unitedin kolmosjoukkueessa.

– Oma tontti on keskuspuolustaja tai laitapuolustaja, jossa pääsee pallollisena pelaamaan. Se on mun paras vahvuus. Me lähdetään hakemaan maalipaikkoja enimmäkseen mun kautta, että mä pääsen levittämään peliä laitoja pitkin joko korkeana tai matalana, Järvinen sanoi.

Järvinen oli Suomen joukkueen mukana vuoden 2015 Special Olympics -kesämaailmankisoissa Los Angelesissa. Seuraavat isot Special Olympics -kisat ovat vuorossa maaliskuussa 2019 Abu Dhabissa. Suomen Special Olympics -joukkue on seuraavan kerran tulessa jo reilun kuukauden kuluttua Göteborgissa Gothia Cupin yhteydessä pelattavassa Kim Källström Trophy -turnauksessa.

Erityisryhmien SM-sarjaa pelataan Helsingin turnauksen jälkeen seuraavan kerran 5. elokuuta Hämeenlinnassa. Special Olympics -jalkapallotoiminnasta kiinnostuneet pelaajat voivat osallistua myös Liikuntakeskus Pajulahdessa 6.–8. lokakuuta järjestettävälle avoimelle valmennusleirille.