Elinsiirron saaneiden MM-kilpailut: Tuija Helanderille kaksi kultaa maailmanennätystuloksilla

Tuija Helander (kuva: Niels Huneker)

Euralainen Tuija Helander voitti kaksi kultamitalia elinsiirron saaneiden MM-kilpailujen ensimmäisenä yleisurheilupäivänä Espanjan Malagassa. Helanderin korkeushypyn voittotulos 140 ja 100 metrin juoksun voittoaika 14,28 ovat samalla elinsiirron saaneiden urheilujärjestön WTGF:n maailmanennätyksiä 50–59-vuotiaiden sarjassa.

Helanderin nimissä on edelleen 30 vuotta sitten juostu 400 metrin aitajuoksun Suomen ennätys 54,62. Helander sai pitkäaikaisen sairastelun jälkeen keuhkojensiirron vuosituhannen vaihteessa ja on sittemmin ollut mukana elinsiirron saaneiden urheilutoiminnassa.

Kaikkiaan suomalaisurheilijat voittivat kymmenen yleisurheilumitalia perjantaina Malagassa. Tamperelainen Teijo Hietanen voitti kultaa kuulantyönnössä ja pronssia pallonheitossa 50–59-vuotiaiden sarjassa. Hietasen kuulatulos 12,64 on 50–59-vuotiaiden WTGF:n maailmanennätys. Ensimmäisiin MM-kilpailuihinsa osallistuva järvenpääläinen Marjo Remes voitti kultaa korkeushypyssä 30–39-vuotiaissa.

Aiemmin kisoissa jo pyöräilyhopeaa voittanut lappeenrantalainen Marko Karhunen saavutti hopeaa myös 400 metrin juoksussa 40–49-vuotiaiden sarjassa.

– Aina sitä lähtötelineissä ennen nelisatasta miettii, että seuraava minuutti on täyttä tuskaa, mutta aina tähän kuitenkin lähtee mukaan, Karhunen totesi.

Janakkalalainen Mauri Kuotola voitti pronssia 400 metrin juoksusta 60–69-vuotiaissa, tamperelainen Tuisku-Tuulia Leinonen oli hopealla kuulantyönnössä 30–39-vuotiaissa, espoolainen Reijo Hyytiäinen voitti hopeaa kuulantyönnössä 60–69-vuotiaissa ja vantaalainen Jarmo Leväinen sai hopeaa pallonheitossa 50–59-vuotiaissa.

Sulkapallossa oululainen Markus Niemelä hävisi avausottelunsa Iso-Britannian Jamie Jessupille ja putosi jatkosta 18–29-vuotiaiden sarjassa.

Suomen 41 urheilijan joukkueella on kasassa 28 mitalia (7 kultaa, 12 hopeaa, 9 pronssia) viiden kisapäivän jälkeen. MM-kilpailujen viimeisenä kilpailupäivänä lauantaina kisataan vielä yleisurheilussa ja sulkapallon nelinpelissä.

Kuva: Niels Huneker

Elinsiirron saaneiden MM-kilpailut, Malaga, Espanja 25.6.–2.7.2017, 5. kilpailupäivän tuloksia

Huom! Perjantain yleisurheilutuloksia ei ollut saatavilla vielä päivän päätteeksi.