Jari Rummukainen Suomen ainoa edustaja boccian MM-kilpailuissa

Joensuulainen Jari Rummukainen on Suomen ainoa edustaja boccian MM-kilpailuissa, jotka järjestetään Kiinan Pekingissä 19.–28. syyskuuta 2014.

Jari RummukainenJari Rummukainen. Kuva: Lauri Jaakkola

Boccia on paralympialaji, joka muistuttaa petankkia. Ensin kentälle heitetään – tai boccian tapauksessa vaihtoehtoisesti vieritetään, tiputetaan kourua pitkin tai jopa potkaistaan – valkoinen maalipallo, ja tämän jälkeen pyritään saamaan omat pelipallot lähemmäksi maalipalloa kuin vastustajalla.

Boccia on Suomessa todella suosittu laji etenkin invalidiyhdistysten ja eläkeläisjärjestöjen keskuudessa. Silti Suomesta lähtee vain yksi pelaaja lajin maailmanmestaruuskilpailuihin.

Merkittävin syy tähän epäkohtaan on se, että kansainvälisellä tasolla boccia on suunnattu vaikeavammaisille henkilöille, jotka ovat Suomen laajassa pelaajamassassa vähemmistö. Arvokilpailuihin päästäkseen vaikeavammaisten pelaajien olisi kyettävä kiertämään maailmalla rankingkisoja, mikä käy hyvin kalliiksi. Lisäksi vaikeavammaisten harrastamisen mahdollisuudet ovat MM-kilpailuihin lähtevän Rummukaisen mukaan Suomessa heikolla tolalla.

– Suomessa pelaaja joutuu omalla paikkakunnalla taistelemaan itselleen pelivuorot ja avustajat, jotka on sidottu kunnan sosiaalipuolen määrärahoihin. Lakisääteinen 30 tuntia kuukaudessa harrastuksiin ei ole riittävä maajoukkuepelaajalle, Rummukainen kertoo.

Harjoitteluolosuhteissa annettavan tasoituksen vuoksi Rummukainen ei myöskään kuulu mitalisuosikkeihin MM-kilpailuissa, jossa hän kilpailee luokassa BC3, eli ns. kourupelaajien luokassa.

– Bocciaan paljon panostavissa maissa on sellaisia vammaisasumismuotoja, jonne keskitetään kaikki parhaat pelaajat ja heille tarjotaan parhaat harjoittelumahdollisuudet, Rummukainen toteaa ja listaa tällaisiksi maiksi mm. Portugalin, Espanjan, Etelä-Korean, Brasilian, Iso-Britannian sekä uutena maana Venäjän.

Realistinen tavoite Rummukaiselle MM-kilpailuissa on parantaa omia mahdollisuuksiaan selviytyä vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisiin. Hän on viimeisimmässä maailmanrankingissa omassa luokassaan sijalla 29, kun paralympialaisiin otetaan mukaan 24 pelaajaa.

Boccian MM-kilpailut, Peking, Kiina 19.–28.9.2014

Suomen joukkue

BC3-luokka

Jari Rummukainen, Joensuu

MM-kilpailujen kotisivut: www.bisfed.com

Lue lisää bocciasta