SEDY-hankkeen päätösseminaari Amsterdamissa 29.11.

Aija Saari

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on ollut mukana EU:n tuella toimivassa kolmivuotisessa SEDY-hankkeessa (Sport Empowers Disabled Youth), jonka avulla on pyritty saamaan nykyistä useampia vammaisia lapsia ja nuoria mukaan liikunnan pariin. SEDY-hanketta on koordinoinut hollantilainen ammattikorkeakoulu ja siinä on ollut mukana yhdeksän partneria seitsemästä eri maasta (Hollanti, Suomi, Iso-Britannia, Italia, Ranska, Liettua, Portugali).

SEDY-hanke starttasi vuonna 2015 ja päättyy kuluvan vuoden lopussa. Hankkeen päätösseminaari järjestetään keskiviikkona 29. marraskuuta 2017 Hollannin Amsterdamissa.

VAU:n kehittämä Valtti-ohjelma, jossa vammaisille ja erityistä tukea tarvitseville lapsille etsitään liikuntaharrastusta henkilökohtaisen ohjaajan eli Valtin tuella, on noussut SEDY-hankkeen selkeäksi keulakuvaksi. Ohjelma pilotoitiin Suomessa vuonna 2016 ja tulokset olivat erittäin rohkaisevia. Ohjelman aloitti peräti 288 lasta ja nuorta ympäri Suomea ja palautteen perusteella 54 prosenttia ohjelman läpikäyneistä löysi itselleen harrastuksen. Tänä vuonna Valtti-ohjelma sai jatkoa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari on Amsterdamin päätösseminaarissa kertomassa Valtti-ohjelman onnistumisesta.

Seminaarin tarkempi ohjelma julkistetaan alkusyksyn aikana, mutta seminaariin voi jo rekisteröityä TÄÄLTÄ.