Liisa Lilja teki historiaa – saavutti MM-kultaa paratriathlonissa

Liisa Lilja (kuva: Marko Törmänen)

WTS-sarjan Grand Final -tapahtuman yhteydessä ratkottiin triathlonin ja paratriathlonin MM-mitalit. Paratriahlonin ainoa suomalaisedustaja, naisten PTS2-luokassa kilpaileva Liisa Lilja teki suomalaista triathlonhistoriaa ja saavutti upean suorituksen jälkeen paratriathlonin MM-kultaa Hollannin Rotterdamissa. Torstaista laantunut tuuli ja ajoittain paistava aurinko tekivät kilpailuolosuhteista siedettävät, vaikkakin rankka sadekuuro toi juoksuosuudelle lisähaastetta. Aamun sateiden jäljiltä myös pyöräilyreitti oli vielä märkä ja erityisesti mutkat sekä risteykset olivat todella liukkaita.

Kilpailun uintiosuus käytiin ns. satama-altaassa, jossa ei juuri aallokkoa ollut, toisin kuin edellispäivien harjoituksissa. Lilja rantautui luokassaan toisena, mutta hyvän vaihdon ansiosta hän pääsi pyöräilyosuudelle kärkipaikalta. Iso-Britannian Fran Brown lähti vajaan puolen minuutin takaa-ajoasemassa ja pahimmat kilpakumppanit, USA:n Seely ja Danz minuutin perään. Pyöräilyosuus oli erittäin tekninen. Uintipaikalta poljettiin ensi alkuun kaupungin keskustaan. Sen jälkeen kilpailussa ajettiin neljä noin neljän kilometrin kierrosta. Jokainen kierros sisälsi 23 erilaista mutkaa tai risteystä, joten tarkkana sai olla.

Brown osoittautui liukkaalla radalla parhaaksi pyöräilijäksi tullen juoksuosuuden vaihtoon reilun minuutin ennen Liljaa. USA:n kaksikko oli sen sijaan jäänyt lähes kaksi minuuttia lisää, joten juoksuosuudelle lähdettäessä toiveet voitosta alkoivat nousta. Juoksuosuudella Lilja ohitti Brown noin kahden kilometrin kohdalla, ja kun ero muihin takana tuleviin oli lähes kolme minuuttia, mitalin kultainen väri alkoi varmistua ensimmäisen 2,5 kilometrin kierroksen jälkeen. Liljan upea suoritus sai lopulta onnellisen päätöksen ja maalilinjan jälkeen kaikkensa antanut urheilija palkittiin historiallisella MM-voitolla

– Oli todella kova kisa, josta myös viileä ja sateinen keli vielä normaalia kovemman. Aamun sade aiheutti lisäjännitystä, mutta onneksi sade loppui juuri ennen kisaa. Tein aivan kokonaan oman suorituksen ja päätin, että nyt taistellaan loppuun saakka, tapahtuisi mitä tahansa. Viimeinen kilometri tuntui loputtoman pitkältä ja ajattelin jo, etten maaliin pääse. Mutta aivan mahtava tunne ja kokonaisuutena erinomainen suoritus, kommentoi onnellinen Lilja suoritustaan ja lähetti samalla kiitokset ja terveiset perheelle, tukijoille ja valmentajalle.

Teksti ja kuva: Marko Törmänen

Paratriathlonin MM-kilpailut, Rotterdam, Hollanti 15.9.2017

Naiset, PTS2-luokka (750m uinti, 20km pyöräily, 5km juoksu)

  1. Liisa Lilja Suomi 1.23.30
  2. Allysa Seely USA 1.24.50
  3. Fran Brown Iso-Britannia 1.25.09
  4. Hailey Danz USA 1.25.57
  5. Rakel Mateo Uriarte Espanja 1.27.40
  6. Yukako Hata Japani 1.30.27
  7. Veronica Yoko Plebani Italia 1.39.26
  8. Veronika Gabitova Venäjä 1.41.02
  9. Gitte Haenen Belgia 1.45.18
  10. Malin Lundström Ruotsi 1.46.14