Suomelle viisi mitalia sovelletun judon MM-kilpailuista Saksasta

Piia Komppa

Lauantaisen menestyksen innoittamana Suomen joukkue suuntasi sunnuntaiaamuna jälleen kisatatamille kehitysvammaisille judokoille suunnatuissa sovelletun judon MM-kilpailuissa Saksan Kölnissä.

Mikkelin judon Piia Komppa otteli poikkeuksellisesti tasolla yksi ja vieläpä normaalia painoluokkaansa ylempänä. Piia lähti ensimmäiseen otteluunsa ennakkoluulottomasti hyökäten. Piian lonkkaheitto jäi hieman vajaaksi, minkä seurauksena hän päätyi itse ottelun päättäneeseen sidontaan. Seuraavassa ottelussa vastaan asettui tuttu ruotsalainen. Ottelu eteni ilman pistesuorituksia, mutta täysin Piian hallinnassa, joten hän voitti tuomariäänin ansaitusti hopeaa. Ruotsin valmentajakin totesi, että on ylpeä Suomen naapuruudesta.

Joona Näkin matsit olivat eräässä päivän kovimmista sarjoista. Kaikki ottelijat olivat vahvoja, teknisiä ja hyvin liikkuvia. Ensimmäisessä matsissa Joonalta vietiin jalat alta deashibarailla ja toinen päätyi tiukkaan sidontaan. Tuloksena silti MM-pronssi.

– Perehdyttyämme viikonlopun aikana sovelletun judon ajantasaisiin sääntöihin mainittakoon, että taniotoshi ja uranage ovat jälleen sallittujen tekniikoiden listalla. Ainakin, jos otellaan 1. ja 2. tasoluokituksen otteluja. Valitettavasti tämä tieto ei ollut saavuttanut Suomea ennen kilpailuja. Onneksi emme menettäneet yhtään voittoa tämän takia. Aloitamme vaan tiukan harjoittelun noissa voimallisissa tekniikoissa, totesi Suomen valmentaja Kimmo Töttölä.

Suomen menestys herätti kiinnostusta Japania myöten. Valmentaja Vilma Saarista haastateltiin Japanin delegaation toimesta. He halusivat tietää, miten Suomessa treenataan sovellettua judoa. Arvovaltainen delegaation jäsen kertoi, ettei Japani osallistunut MM-kisoihin, koska se ei kuulu kehitysvammaisten kansainväliseen urheilujärjestöön INASiin. Japanin judoliitto ei ole halukas ottamaan vammaisurheilijoita siipiensä suojaan. Haastattelulla ja muulla medianäkyvyydellä pyritään vaikuttamaan japanilaisten asenteisiin kehitysvammaisia kohtaan.

Teksti: Kimmo Töttölä ja Vilma Saarinen

Sovelletun judon MM-kilpailut, Köln, Saksa 19.–22.10.2017

Suomalaisjudokoiden sijoitukset

  • Naiset -63 kg, Piia Komppa, Mikkelin Judo, hopeaa
  • Miehet -66 kg, Joona Kaukonen, Kirkkonummen Judoseura, kultaa
  • Miehet -73 kg, Matti Heino, Raision Ryhti, kultaa
  • Miehet -73 kg, Jani Kokkonen, Mikkelin Judo, 5. sija
  • Miehet -90 kg, Joona Näkki, Orimattilan Judoseura, pronssia
  • Miehet -100 kg, Henri Kajan, Tikkurilan Judokat, hopeaa