Riikka Juntunen näkövammaisten urheilun kansainvälisen kattojärjestön IBSA:n hallitukseen

Riikka Juntunen

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen valittiin näkövammaisten urheilun kansainvälisen kattojärjestön IBSA:n hallitukseen seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Salolaisen Juntusen vastuualueena IBSA:n hallituksessa on talous.

IBSA:n yleiskokous järjestettiin Romanian Cluj-Napocassa. Juntunen voitti äänestyksessä hallituksen rahastonhoitajan paikasta Turkin Eren Yildirimin äänin 28–20. IBSA:n hallituksen puheenjohtajana jatkaa tanskalainen Jannie Hammershøi. Varapuheenjohtajaksi valittiin Robert Fenton (Kanada), pääsihteeriksi Sally Wood-Lamont (Romania) ja muiksi hallituksen jäseniksi Bernardino Seixa (Angola), Eigo Matsuzaki (Japani), Angel Luis Gomez Blazquez (Espanja), Mark Lucas (USA) ja Lidia Abramova (Venäjä).

– IBSA:lla on kolme paralympialajia – maalipallo, judo ja jalkapallo – joiden urheilijoiden luokittelu pitää saada sellaiseen kuntoon, että ne vastaavat Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n tavoitteita. Tällä hetkellä eniten tutkimusta tehdään judossa, Juntunen totesi IBSA:n hallituksen tulevien vuosien haasteista.

– Toinen kehittämisalue on talous, jonka suunnittelu ja seuranta ovat olleet heikossa jamassa. Sanomatta on selvää, että jos talous ei ole kunnossa, toiminnassa on isoja ongelmia. Hallituksen puheenjohtajana jatkava Hammershøi on viimeisten neljän vuoden aikana tehnyt kuitenkin jo hyvää työtä, Juntunen jatkoi.

Juntunen, 43, on toiminut Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n toiminnanjohtajana vuodesta 2010 saakka. IBSA:n hallituksen ohella hänellä on merkittävä kansainvälinen luottamustehtävä myös kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -järjestön Euroopan ja Euraasian alueen johtajaneuvoston puheenjohtajana.

Näkövammaisten urheilun kansainvälinen kattojärjestö International Blind Sports Federation (IBSA) on perustettu vuonna 1981. IBSA koordinoi näkövammaisten urheilutoimintaa yhteistyössä Kansainvälisen Paralympiakomitean sekä urheilun kansainvälisten lajiliittojen kanssa. Suoraan IBSA:n alaisuudessa on lähinnä näkövammaisille suunniteltuja urheilulajeja, kuten maalipallo ja sokkopingis.

Riikka Juntunen on ensimmäinen suomalainen IBSA:n hallituksessa. Suomalaisia on toiminut ja toimii edelleen IBSA:n lajijaostoissa.