Suomessa jo 30 vuotta erityisuintia

Erityisuinti ottaa huomioon jokaisen oppijan tarpeet ja taustat ja tähtää oppimisen iloon. Suomalainen erityisuinti viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) erityisuinnin tavoitteena on, että jokainen uimari oppii itselle parhaiten soveltuvan tavan liikkua vedessä ja mahdollisuuksien mukaan eri uintilajeja. Suomalaisella erityisuinnilla tarkoitetaan SUH:n edistämän uimaopetuksen soveltamista uimarin yksilölliseen toimintakykyyn vedessä.

Erityisuinti tänään

Vuosien myötä erityisuinnin käsite on laajentunut paljon. Aluksi se piti sisällään vain vaikeavammaiset, mutta nykyään erityisuinti käsittää kaikki uimarit, jotka tarvitsevat erityistä tukea vedessä.

Tavoitteet uinnille ja uinnin opettelulle suunnitellaan yksilöllisesti, aina kunkin uimarin lähtökohdista käsin. Suomalaisessa erityisuinnissa pyritään ryhmäopetukseen sekä integrointiin, silloin kun tämä on mahdollista. Suomalaiselle erityisuinnille on ominaista, että uinnissa kokeillaan ja käytetään monipuolisesti erilaisia keinoja ja apuvälineitä, jotta tekeminen ja oppiminen olisivat mielekästä vedessä.

– Uinti kuuluu ihan kaikille, myös heille, joille altaalle pääsy vaatii ennakkovalmisteluita ja asioiden huomioon ottamista ennen altaalle tuloa. Uinti on yksi erityisryhmien suosituimmista liikuntamuodoista, ja onneksi erityisryhmien mahdollisuudet harrastaa uintia ja vesiliikuntaa ovat parantuneet vuosi vuodelta. SUH tekee jatkuvasti työtä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus oppia uimaan ja nauttia vedestä uinnin sekä kuntoutuksen parissa, sanoo SUH:n erityisuinnin koulutussuunnittelija Laura Häkkinen.

Erityisuinnin juhlavuonna ilmestyy myös ensimmäinen SUH:n julkaisema erityisuintia käsittelevä kirja. ”Monien mahdollisuuksien erityisuinti” kokoaa tämän hetken asiantuntijatiedon erityisuinnista. Kirja on tarkoitettu käytännön työkaluksi erityisuinnin parissa toimiville ja muille aiheesta kiinnostuneille, kuten vanhemmille ja kasvatustyön ammattilaisille. Kirja julkaistaan toukokuun puolessavälissä.

Erityisuinnin historia lyhyesti

Ensimmäinen vammaisuinnin ohjaajakurssi järjestettiin Järvenpäässä yhdessä Suomen Invalidiliiton kanssa vuonna 1984. Vuonna 1992 silloin kutsutun vammaisuinnin ohjaajakoulutuksen rinnalle tuli uintiavustajakoulutus. Vuonna 1998 vammaisuinnin käsite vaihtui erityisuinti-nimikkeeseen. Vuonna 2004 järjestettiin ensimmäinen erityisuinnin tekniikkakurssi. Vuodesta 2011 lähtien erityisuinnin koulutusta on tarjottu kohdennetusti myös fysioterapian ja kuntoutuksen ammattilaisille.

Lähde: SUH

Lisätiedot: www.suh.fi