Sulkapallo ja Taekwondo ehdolla vuoden 2020 paralympialaisiin Tokioon

Sulkapallo ja taekwondo etenevät toiseen vaiheeseen vuoden 2020 Tokion kesäparalympialaisten uusien lajien valintaprosessissa, tiedottaa Kansainvälinen Paralympiakomitea IPC.

IPC:n hallitus päättää lokakuussa 2014, mitkä lajit ovat mukana vuoden 2020 paralympiaohjelmassa. Valintaprosessissa ovat mukana 22 jo aiemmin paralympiaohjelmassa ollutta lajia sekä mainitut kaksi uutta ehdokasta.

Suomalaisittain molemmat potentiaaliset uudet paralympialajit ovat varsin mielenkiintoisia. Kaksi suomalaispelaaja – Harri Isomäki ja Kimmo Sirviö – olivat ensimmäisinä suomalaispelaajina mukana vuoden 2013 vammaissulkapallon MM-kilpailuissa Saksassa.

Menestys ei ollut vielä kaksista: Sirviö hävisi molemmat ottelunsa ja Isomäki onnistui ottamaan yhden voiton. Suomalainen vammaissulkapallo on kuitenkin ottanut isoja edistysaskeleita viime vuosina, ja mahdollinen paralympiastatus todennäköisesti vain lisäisi innostusta.

– Ainakin tällä hetkellä lajilla on hyvää nostetta. Kilpailutoiminta on saatu vakiinnutettua, ja uusia pelaajia on tullut mukaan, toteaa Isomäki.

Hän laskee olevansa 45-vuotias Tokion paralympialaisten aikaan, ja epäilee olevansa itse tuolloin enää mukana kansainvälisissä koitoksissa.

– Uskon kuitenkin, että Suomesta voi hyvinkin olla pelaajia niissä kisoissa, hän toteaa.

Taekwondosta löytyy MM-mitalisti

Vammaistaekwondossa Suomella on jo useamman vuoden ajan ollut maailman parhaimmistoon omassa luokassaan kuuluva edustaja. Pekingissä asuva Matti Sairanen on ollut käsiamputoitujen A6-luokassa MM-mitaleilla kolmissa edellisissä kisoissa. Viimeksi hän voitti pronssia kesällä 2013 Sveitsin MM-kilpailuista.

– Jos taekwondo lisätään paralympialaisiin, en näe mitään syytä sille, etten olisi mukana vuoden 2020 kisoissa, ellei satu jotain vahinkoja, Sairanen viestittää Kiinasta.

Sairasen valmentajan Sampo Pajulammen mukaan vammaistaekwondon taso on etenkin kovien venäläisottelijoiden osalta jo nyt erittäin hyvä, ja taso tulee vain kohenemaan, jos paralympiastatus saadaan.

Pajulampi ja hänen seuransa Taekwondourheilijat 2011 ovat kiinnostuneita kehittämään nuorten vammaistaekwondotoimintaa Suomessa, joten kuuden vuoden päästä saattaa Sairasen seurana olla jo nuoren polven kansainvälisen tason suomalaisottelijoita.

Sulkapallo ja taekwondo täyttävät heittämällä useimmat IPC:n asettamat vaatimukset uusille paralympialajeille. Molemmat vammaisurheilulajit ovat kansainvälisen lajiliittonsa hallinnoimia, niillä on vakiintunut kansainvälinen kilpailujärjestelmä ja niitä harrastetaan laajalti ympäri maailmaa. Sekä Harri Isomäki että Matti Sairanen hieman ihmettelevätkin, miksei oma laji ole tullut valituksi paralympialaisiin jo aiemmin. Vuoden 2016 Rio de Janeiron paralympialaisissa uusina lajeina aloittavat triathlon ja melonta.

Vuoden 2020 paralympialaisten uusien lajien valintaprosessin ensimmäisellä kierroksella olivat mukana sulkapallon ja taekwondon lisäksi sähköpyörätuolijalkapallo, sähköpyörätuolisalibandy, amputoitujen jalkapallo, näkövammaisten match racing -purjehdus, yhden henkilön multi-hull -purjehdus, kehitysvammaisten 3 vs. 3 -koripallo sekä 3 vs. 3 -pyörätuolikoripallo. Näiden lajien paralympiaunelman toteutuminen siirtyi kuitenkin tulevaisuuteen.

Tokion kesäparalympialaiset järjestetään 25.8.–6.9.2020.