Kahdeksas sija tyydytti Suomen hiihtoviestijoukkuetta Sotshissa

Sotshin paralympialaisten toiseksi viimeisenä kilpailupäivänä Lauran hiihtokeskuksessa kilpailtiin maastohiihdon viestit. Paralympialaisissa hiihdetään kaksi viestiä 4x2,5km: sekaviesti ja avoin viesti. Suomi oli mukana avoimessa viestissä.

Viestin vei odotetusti Venäjä lähes minuutin erolla Ukrainaan. Pronssille hiihti yllättäen Ranska jättäen Kanadan mitalien ulkopuolelle. Suomi lähti haastajana kilpailuun ja onnistui jättämään kaksi maata taakseen ollen lopputuloksissa kahdeksas, häviten reilu viisi minuuttia kärkeen.

Maija Järvelä aloitti perinteisen osuuden Ukrainan naishiihtäjän kanssa ainoina naisina. Järvelä hiihti hyvän oman hiihdon, mutta eroa kärkeen tuli kuitenkin kaksi minuuttia.

– Olihan tuo kokemus. Pystyin hiihtämään hyvää kilpahiihtoa, mutta on noi ukot vaan kovia. Hauska oli saada kuitenkin porukka viestiin ja onnistuttiinkin ihan hyvin, Järvelä hymyili.

Toisen osuuden hiihti Juha Härkönen, jolla eilen suksi kulki hyvin ampumahiihdon 15 kilometrin matkalla. Härkönen säilytti Suomen eron kärkeen samanlaisena omalla osuudella.

– En saanut sellaista lentoa kuin eilen päälle, suksi oli kyllä jälleen tosi hyvä. Hieno kokemus hiihtää viestijoukkueessa, Härkönen kertoi oman osuutensa jälkeen.

Rudolf Klemetti on pitänyt vapaan hiihtoa vahvempana lajinaan, mutta lauantaina hän hoiti Suomen toisen perinteisen osuuden erittäin mallikkaasti. Hän nosti Suomen sijoitusta opashiihtäjänsä Timo Salmisen kanssa kahdella pykälällä.

– Saatiin tänään hyvä rytmi päälle. Ei se hiihto koko aikaa tuntunut hyvältä, mutta tästä on hyvä lähteä huomiselle päämatkalleni, Klemetti kommentoi.

Suomen ankkuriosuuden hiihti ensimmäisissä paralympialaisissa hiihtävä 24-vuotias Lasse Kankkunen. Hän piti Suomen kahdeksantena kolmen sekunnin erolla USA:n joukkueeseen.

– Tänään sain hyvin irti itsestäni. Olen tyytyväinen hiihtoon muuten, mutta tekniikka hajosi tuossa lopussa. Lopussa sai puristaa, että sain pidettyä USA:n takana. Huomenna on mielenkiintoinen kisa tulossa, Kankkunen kertoo.

Aikaisemmin lauantaina hiihdetyssä sekaviestissä tuli menestystä pohjoismaille. Ruotsi hiihti kahden hiihtäjän voimin viestin toiseksi ja Norja kolmanneksi. Voitto meni isäntämaalle.

Viestit tässä muodossa ovat ensimmäistä kertaa paralympiatasolla ohjelmassa. Aikaisemmissa on hiihdetty erikseen naisten ja miesten viestit. Hiihtäjillä on vamman mukaan määräytyvä prosentti ja hiihtäjien kokonaisprosentin on alitettava sekaviestissä 330% ja avoimessa 370%. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että sekaviestissä hiihtää kaksi kelkkahiihtäjää ja mukana on oltava yksi naishiihtäjä. Avoimessa luokassa ei tarvitse olla naishiihtäjää, mutta naishiihtäjän prosentti on alhaisempi kuin vastaavan vamman omaavan mieshiihtäjän. Lisäksi viestissä on sellainen erikoisuus, että joukkueessa voi olla 2–4 hiihtäjää.

Sunnuntaina hiihdetään paralympialaisten viimeinen kilpailumatka. Kelkkaluokat ja naiset hiihtävät 5 kilometriä ja miehet 10 kilometriä vapaalla hiihtotavalla.

Lähde: Paralympiakomitean tiedotus

Maastohiihto

Avoin viesti: 1) Venäjä 24.22,8, 2) Ukraina jäljessä 55,1 sekuntia, 3) Ranska +1.07,5,... 8) Suomi (Maija Järvelä, Juha Härkönen, Rudolf Klemetti & Timo Salminen, Lasse Kankkunen) +5.32,3.