Uutta vammaisratsastajien kansallista luokittelijaa haetaan Etelä-Suomeen

Kuva: Harri Kapustamäki/Paralympiakomitea

Suomen Ratsastajainliitto hakee yhtä uutta vammaisratsastajien kansallista luokittelijaa Etelä-Suomeen. Vammaisratsastuksessa ratsastajat luokitellaan viiteen ryhmään. Ryhmään I kuuluvat vaikeavammaiset ja ryhmään V lievimmin vammaiset ratsastajat. Luokittelijan rooli vammaisurheilussa on erittäin tärkeä, jotta saadaan minimoitua vamman vaikutus itse kilpailusuoritukseen ja kilpaileminen näin mahdollisimman tasavertaiseksi.

SRL hakee vammaisratsastajien kansallista luokittelijaa, jolla on mahdollisuus toimia aktiivisesti etenkin Etelä-Suomen alueella. Tällä hetkellä SRL:lla on kansalliset luokittelijat Tampereen ja Oulun alueilla sekä kansainvälinen luokittelija Etelä-Suomessa.

Tehtävä: Luokittelija tekee luokitteluja vammaisratsastuksen kilpailutoiminnasta kiinnostuneille liikuntavammaisille ratsastajille SRL:n järjestämissä luokittelupäivissä ja mahdollisuuksien mukaan myös yksittäin. Luokittelut tehdään SRL:n sääntöjen sekä kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI:n, luokittelumanuaalin mukaisesti. FEI:n Para-equestrian classification manual – ohjekirjaan voi tutustua täällä: http://inside.fei.org/fei/disc/para-dressage/classification. Viime vuosina luokitteluja on tehty noin 20 ratsastajalle/vuosi ja luokittelupäiviä on ollut 1–2 kertaa vuodessa. Luokittelupäivät järjestetään useimmiten maajoukkuevalmennusleirien yhteydessä Ypäjällä. Lisäksi SRL:n Hämeen alue on järjestänyt yhden luokittelutapahtuman ja vastaaviin on ollut kiinnostusta myös parilla muulla alueella. Luokittelijalta toivotaan osallistumista luokittelijoille järjestettäviin tapaamisiin (1–2 kertaa vuodessa) sekä tarpeen mukaan luokitteluihin liittyvään yhteistyöhön SRL:n vammaisratsastuskomitean kanssa.

Luokittelijan osaamisvaatimukset: Praktiikkaa tekevä fysioterapeutin tai lääkärin tutkinnon omaava henkilö. Suomen kielen lisäksi hyvä suullinen ja kirjallinen englannin kielen taito, koska käytettävä materiaali ja koulutus ovat englanninkielisiä. Luokittelijalla tulee olla myös vankka ratsastuskokemus, jotta pystyy arvioimaan ratsastajan toimintakyvyn vaikutusta lajisuoritukseen. Aiempi kokemus varsinaisesti vammaisratsastuksesta ei ole välttämätöntä.

Koulutustapa: Osallistuminen koulutukseen Isossa-Britanniassa 13.–14.1.2018 (paikka: Clwyd Special Riding Centre). Ennen ja jälkeen koulutuksen käydään luokitteluun liittyviä käytäntöjä läpi yhdessä sovittavana ajankohtana SRL:n vammaisratsastuskoordinaattorin kanssa (n. 1-2 h). Lisäksi koulutuksen jälkeen yhden Suomessa järjestetyn luokittelupäivän seuraaminen.

Kulut ja korvaukset luokittelijakoulutuksen osalta: Luokittelijakoulutus on ilmainen/SRL:n kustantama, mutta koulutukseen osallistumiseen liittyvät matkat ja muut kulut jäävät koulutettavan maksettavaksi.

Kulut ja korvaukset luokittelijatehtävistä: Luokiteltava ratsastaja maksaa luokittelijalle korvauksen (maksut joko luokittelijan oman yrityksen tai SRL:n kautta). Luokittelumaksu on ollut vuonna 2017 yhteistilaisuuksissa 20 e/ratsastaja ja yksityistilaisuuksissa 60 e/ratsastaja. Yhteistilaisuuksiin SRL korvaa luokittelijan matkakulut.

Haku: Täyttämällä ja lähettämällä sähköinen hakulomake 10.12. mennessä. Linkki hakulomakkeeseen: https://my.surveypal.com/Vammaisratsastuksen-luokittelijahaku-2017

Valinnat: Valinnat tekee SRL:n luokituksen asiantuntijaryhmä kuultuaan myös kansainvälisen luokittelijan ja/tai SRL:n toimiston edustajan näkemyksen. Vuonna 2017 SRL:n luokituksen asiantuntijaryhmään kuuluvat Sirkku (Siru) Vänskä (ratsastuksen aiempi kansallisen tason luokittaja), Katja Saarinen (Paralympiakomitea) ja Kati Kauhanen (Uimaliitto, uinnin luokittaja, fysioterapeutti, ratsastuksen harrastaja). Valinnat tehdään pätevyyden, ratsastuskokemuksen ja tehtävään käytettävyyden perusteella huomioiden myös asuinpaikka. Valinnoista ilmoitetaan sähköpostitse kaikille hakijoille joulukuun aikana. Hakuprosessin aikana hakijoihin voidaan ottaa yhteyttä myös puhelimitse.

Lisätietoja

  • www.ratsastus.fi/lajit/vammaisratsastus/kilpaileminen/luokitus
  • www.paralympia.fi 
  • SRL:n vammaisratsastuksen koordinaattori Hanna Talvitie, p. 040-507 8873, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Yleisesti luokittelijan tehtävistä: Paralympiakomitean kehittämispäällikkö Katja Saarinen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050-3790959

PS. Luokittelun termit yhtenäistyvät eri lajeissa ensi vuoden alusta ja tämä hakuilmoitus on laadittu jo uusien termien mukaisesti. Ratsastuksessa ovat käytössä vielä vuoden 2018 alkuun saakka termit luokitus ja luokittaja.

Lähde: SRL

Kuva: Harri Kapustamäki/Paralympiakomitea