Timon laakista tuli kansainvälinen ampumaurheilutapahtuma

Mikkelissä on jo vuosien ajan järjestetty näkövammaisten ampumaurheilun Timon laaki -kilpailut, jotka on nimetty mikkeliläisen näkövammaisen ampujan Timo Nyströmin mukaan. Täksi vuodeksi Nyström ja Mikkelin Ampujat lähtivät kehittämään kilpailuaan kansainvälisempään suuntaan.

TIMO’s-kilpailut keräsivät osallistujia Suomen lisäksi Iso-Britanniasta, Itävallasta ja Tšekistä. Myös Puolasta oli kisoihin ilmoittautunut ampujia Nyströmin sanojen mukaan ”pikkubussillisen” verran, mutta heidän osallistumisensa kariutui taloudellisiin syihin. Se ei himmentänyt erinomaisesti onnistunutta tapahtumaa.

– Kilpailut onnistuivat yli odotusten. Tuli tosi ylpeä olo, että me suomalaiset osaamme järjestää tällaisia tapahtumia. Ehkä näytettiin vähän malliakin siitä, miten kilpailut jatkossa tulee järjestää, Nyström kehaisi.

Näkövammaisten ampumaurheilu haluaa mukaan paralympialaisten ohjelmaan, ja tämän prosessin osana pyritään yhtenäistämään näkövammaisten ampumaurheilun säännöt kansainvälisen ampumaurheiluliiton ISSF:n sääntöihin. Mikkelissä kokeiltiin viedä kilpailut läpi pienin sovelluksin ISSF:n säännöillä. Kokemus oli positiivinen.

– Isoin ero aiempaan oli, että kohdistuslaukauksiin käytettävä aika oli erotettu kokonaisampuma-ajasta. Hieman sitä pohdittiin, että ehtivätkö näkövammaiset ampujat tehdä kohdistukset 15 minuutissa, mutta tämän kokemuksen perusteella ei ole epäilystäkään, etteikö se onnistuisi, Nyström sanoi.

Ainoat sovellukset ISSF:n sääntöihin olivat, että maalien ylle laitettavien lamppujen asentamiseen piti varata aikaa ja kilpailujen ollessa käynnissä tuomari ilmoitti välillä kellossa jäljellä olevan ajan.

Itse kilpailuissa Nyström sijoittui pronssille pystyammunnassa Iso-Britannian Michael Whapplesin ja Itävallan Patrik Moorin jälkeen. Makuuammunnassa – tai näkövammaisten ampujien tapauksessa istuma-ammunnassa – Nyström oli ykkönen vahvan loppukirinsä ansiosta.

– Kuusi ensimmäistä laukausta meni tosi heikosti ja olin siinä vaiheessa jo kolme pistettä perässä Patrikista (Moor). Sitten nollasin tilanteen ja ryhdyin tekemään omaa perussuoritustani.

– 15. ruutuun Patrik ampui vain 8.5 ja minä hänen suorituksestaan tietämättä 10.9, joten sain siinä hänen etumatkansa kiinni, kertasi Nyström, joka vei voiton lopulta 0.7 pisteen erolla.

Toinen suomalaisampuja Mauri Rantamäki sijoittui pystykilpailussa viidenneksi ja makuukilpailussa neljänneksi.

Tulokset

TIMO's-ampumaurheilukilpailu, Mikkeli 1.-4.5.2014
27 kb, päivitetty 5.5.2014