Jarmo Leväinen lumilautailee elinsiirron saaneiden MM-kilpailuissa Sveitsissä

Jarmo Leväinen

Jarmo Leväinen on parin vuoden takaisen sydämensiirtonsa jälkeen intoutunut yhdeksi Suomen aktiivisimmista elinsiirtourheilijoista. Nyt hän on Suomen ainoana edustajana elinsiirron saaneiden talvilajien maailmanmestaruuskilpailuissa Sveitsin Anzèressa 7.-12. tammikuuta.

Leväinen, 52, sai uuden sydämen alkukesästä 2015. Kuntoutumisprosessi sydämensiirron jälkeen ei ole ihan simppeli juttu. Aluksi Leväisen täytyi opetella kävelemäänkin uudestaan.

Siihen nähden Leväinen on nyt erittäin hyvässä kunnossa, ja koko ikänsä aktiivisesti urheilua ja liikuntaa harrastaneen miehen motivaatio on tapissaan, kun kunto antaa taas myöten paljon enempään kuin reiluun vuosikymmeneen ennen sydämensiirtoa.

Dramaattisin hetki sattui reilu 13 vuotta sitten, kun Leväisen sydän pysähtyi peräti 28 minuutiksi kesken jalkapallo-ottelun.

- Onneksi viereisellä kentällä sattui olemaan lääkäri, Leväinen muistelee.

Sydämenpysähdyksen jälkeen hän sai tahdistimen ja liikunnan harrastamismahdollisuudet rajoittuivat radikaalisti. Lopulta vuonna 2015 sydän irtisanoi yhteistyösopimuksensa lopullisesti.

Jo vuosi sydämensiirron jälkeen Leväinen osallistui kotikaupungissaan Vantaalla järjestettyihin elinsiirron saaneiden EM-kilpailuihin, lajeinaan golf, lentopallo ja yleisurheilu, joka tosin jouduttiin sateen vuoksi keskeyttämään. Sittemmin urheileminen on muuttunut yhä aktiivisemmaksi. Takana on jo mm. Espanjan MM-kilpailut, yleisurheilun SM-kilpailuja sekä golfin kansallisen E-Tourin kilpailuja.

Elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailuissa Anzèressa Leväinen kilpailee lumilautailussa.

- Olen lumilautaillut parikymmentä vuotta ja viimeiset 19 vuotta olen käynyt alpeilla laskemassa, toki sairastelujen vuoksi on joitain vuosia jäänyt väliin. Kotimaassa olen osallistunut joskus matalan kynnyksen Suomi Slalom -kisoihin, Leväinen kertoo.

Leväinen uskoo olevansa melko lailla niin hyvässä kunnossa kuin olosuhteisiin nähden ylipäätään on mahdollista.

- Käyn viikoittain useamman kerran kuntosalilla ja pelaamassa golfia. Viikonloppuisin tulee lisäksi liikuttua luonnossa. Kesän MM-kisojen jälkeen pidin hiukan taukoa yleisurheiluharjoittelusta, mutta nyt olen taas käynyt viikoittain heittämässä keihästä ja työntämässä kuulaa, Leväinen luettelee.

Vuonna 2018 elinsiirron saaneille on MM-talvikisojen lisäksi tarjolla myös kesälajien EM-kilpailut. Vuonna 2016 Vantaalla järjestettiin kahden eurooppalaisen järjestön kisat samaan aikaan ja samassa paikassa, mutta nyt sydän ja keuhkosiirrokkaiden kisat sekä yleiset elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien kisat ovat taas erillään.

- Elinsiirron saaneiden kisat ovat Sardiniassa, jonne matka on pidempi ja kalliimpi. Sydän- ja keuhkosiirrokkaiden kisat ovat Lignanossa ja siihen viereen Venetsiaan saisi suorat ja melko halvat lennot, mutta niissä kisoissa ei ole lajina keihäänheittoa, jossa voitin MM-hopeaa. En ole vielä päättänyt kumpiin lähden, Leväinen pyörittelee.

Lisätiedot MM-kilpailuista: https://wtgf.org/wintergames

Artikkeli on julkaistu Vammaisurheilu & -liikunta -lehdessä 4/2017.

Kuva: Jarmo Leväisen kotialbumi.