Katkennut solisluu ei pysäyttänyt Jarmo Leväistä elinsiirron saaneiden MM-talvikisoissa

Jarmo Leväinen (vas.). Kuva: Veijo Uotinen

Suomen ainoa edustaja elinsiirron saaneiden talvilajien maailmanmestaruuskilpailuissa, vantaalainen Jarmo Leväinen voitti kultaa ainoassa lajissaan, lumilautailun suurpujottelussa.

Leväinen sai maksaa hintaa voitostaan Sveitsin Anzèressa käydyissä kisoissa, sillä hän laski suurpujottelukisan toisen laskun maaliin solisluu katkenneena.

– Lumilautakisa käytiin samalla radalla kuin alppihiihtokisa ennen sitä. Rata oli yli kaksi kertaa pidempi kuin säännöissä ja se oli alppihiihtäjien jäljiltä todella kulunut ja uria täynnä, Leväinen pohjusti.

– Ensimmäinen kierros meni minulta hyvin. Toista laskua yritin parantaa, mutta lähdin liian kovaa kuluneelle radalle, osuin porttiin ja lensin ympäri. Kaatuminen tapahtui kolmannella portilla ja radalla oli muistaakseni 38 porttia. Vauhti ei toki ollut kova, mutta maaliin piti päästä, jotta sai mitalin, hän jatkoi.

Elinsiirron saaneiden kisoissa kilpaillaan ikäluokittain ja Leväinen oli 50-vuotiaiden sarjan ainoa osallistuja. Maaliin asti sinnittely toi hänelle näin ollen kultaisen mitalin.

– Kävin Sionissa kuvauksissa. Solisluu on poikki niin pahasti, että se pitää leikata. Menen Suomessa heti uudestaan lääkärille ja leikkaukseen, Leväinen sanoi.

Leväinen, 52, sai sydämensiirron alkukesästä 2015. Liikunnallinen mies kävi läpi pitkän ja perusteellisen kuntoutumisprosessin ja aloitti urheilu-uran elinsiirron saaneiden kisoissa. Leväinen on osallistunut ennen Anzèren MM-talvikisoja mm. elinsiirron saaneiden EM-kilpailuihin Vantaalla 2016 ja MM-kilpailuihin Malagassa 2017. Loukkaantumisen vuoksi häneltä jäävät nyt väliin Pajulahdessa reilun viikon päästä käytävät parayleisurheilun SM-hallikilpailut.

Elinsiirron saaneiden talvilajien MM-kilpailut, Anzère, Sveitsi 7.–12.1.2018

Lumilautailu

Suurpujottelu

Miehet, 50–59-v: 1) Jarmo Leväinen Suomi 4.15,32.

Kisasivuthttps://wtgf.org/wintergames

Kuva: Veijo Uotinen