Aktiivista vuotta 2018!

Kelkkahiihtoa

On se aika vuodesta, jolloin ihmiset päättävät tehdä elämäntapamuutoksia. Erilaiset liikuntaryhmät ja kuntosalit täyttyvät vuodenvaihteen jälkeen. Jokainen on varmaan joskus tehnyt lupauksen tai päätöksen, että huomenna aloitan. Voi olla, että se liittyy liikuntaan, ravintoon tai vaikkapa ihmissuhteiden ylläpitoon. Se minkälaisia tuloksia saa aikaan, on itsestään kiinni ja miten saa motivaation pidettyä korkealla.

Tavoitteista puhutaan paljon ja siitä, miten ne asettaisi siten, että ne ovat saavutettavia. Ei liian paljon kerralla, vaan pienin muutoksin ja lisäyksin. Jos sohvanpohjalla rentoutuessa on tullut mieleen, että elämäntapamuutos alkaa huomenna, niin 10 kilometrin lenkki heti voi olla innon lamauttaja. Ihmismieli on kyllä hieman hassu, sillä nopeasti ja paljon lyhyessä ajassa kuulostaa paremmalta kuin vähän ja rauhallisesti pidemmällä aikavälillä. Liikunnan suhteen on hyvä aloittaa itselleen kohtuullisesta määrästä, jotta kroppa ehtii mukaan, eikä kipeydy liian pitkien matkojen tai pitkään tehdyn jumpan määrästä. Toki kropassa aluksi varmasti tuntuu, mutta kroppa tottuu.

Tähän pieneen lisäykseen kannustetaan kaikkia niitä, joilla se ”huominen” on siirtynyt ja siirtynyt. Ensi kuussa eli helmikuussa on jälleen Kuntokuu. Tilaa VAU:sta kuntokuukortti ja ryhdy merkitsemään pieniä 30 minuutin ulkoilu-, jumppa- tai venyttelyhetkiä päivittäin tai ainakin useamman kerran viikossa. Toki voit täyttää myös nettipohjaista kuntokorttia täällä. Olisiko ylös kirjaaminen se juttu, joka pistää sinut tekemään pienen lenkin päivittäin tai ainakin joka toinen päivä? Aloita kevyesti ja lisää vaikkapa kahden viikon jälkeen hieman metrejä lenkkeihisi tai pari liikettä lisää jumppaasi. Myös ystävän kanssa liikkuminen patistaa joskus liikkeelle, jos ilma on huono tai ei muuten huvita...

Teetpä sitten lupauksia, kokeiluja tai olet jo innokasliikkuja, niin muista osallistua Kuntokuuhun. Helmikuu sujahtaa mukavasti ja valon määrä lisääntyy, kun liikutaan ja pidetään aktiivisuutta yllä. Muistathan, että jos käyt ohjatuissa ryhmissä, niin muista merkata nekin kuntokuukorttiin. Kokeile kuukausi liikkumista kuntokampanjan avulla!

Helmikuun Kuntokuun teemana on hiihto. Saat näiltä sivuilta muutamia vinkkejä tekniikasta ja oheisharjoitteista. Valitettavaa on, että etelässä lunta ei juuri ole, joten hiihtäminen voi olla haastavaa. Valtakunnan uutisissakin olivat tehneet tutkimusta, että mihin asti pitää helsinkiläisen lähteä, jotta pääsee hiihtämään? No Lahdesta ainakin siinä vaiheessa löytyivät lähimmät hyvät ja lumiset ladut. Toinen ääripää taitaa olla Itä-Suomi, jossa hiihdetään tahtomattaankin, kun lunta olisi jakaa etelään saakka. Pohjoisessa sivakoidaan pakkaskeleissä. Tasan eivät käy hiihtoladut tässä vaiheessa vuotta. Ehkä se lumi ehtii etelään... jos ei tänä vuonna, niin ehkä seuraavina.