Turkulainen kelkkajääkiekko saa vauhtia uusista pelivälineistä

Kuva: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala

Kelkkajääkiekon innokas harrasteryhmä pääsee lauantaina aloittamaan harjoittelunsa pitkään toivomillaan uusilla kelkoilla Turussa. Kymmenen kelkan hankinta on monen tahon yhteisponnistus, sillä yhden lajiin soveltuvan kelkan hinta on noin 1500 euroa.

Kelkkojen hankintaan osallistuivat Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus, Kaarinan kaupungin liikunta- ja viherpalvelut, Tukilinja, TPS Juniorijääkiekko, Turun Palloseura ry ja TPS Seniorit ja Måses Pop-Up -ravintola. Kun 15 000 euroa oli saatu kokoon, hoiti TPS Juniorijääkiekko hankinnan.

Kiinnostus kelkkajääkiekkoon on kasvussa. Laji soveltuu liikuntavammaisille pelaajille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino sekä hyvä käsien toimintakyky. Yleisin kelkkajääkiekkoilijan vamma on alaraajan vamma. Lajia voi Suomessa pelata myös vammaton pelaaja.

– Viikoittaisissa harjoituksissa on käynyt toistakymmentä kokeilijaa Turusta ja ympäristökunnista. Kerralla harjoituksissa käy 7–8 henkilöä, kertoo liikuntapalveluvastaava Johanna Friman Turun kaupungin liikuntapalveluista.

Kelkkajäkis sopii kaikille tasosta riippumatta

Kelkkajääkiekkoharrastus saatiin käyntiin Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA:lta saaduilla lainakelkoilla. Omien kelkkojen avulla harjoittelua voidaan jatkaa säännöllisesti ja ryhmä pääsee kehittymään lajissa. Omia pelivälineitä voidaan myös muokata harrastajien tarpeiden mukaan.

Innostuneet valmentajat, yleisavustajat ja harrastajien henkilökohtaiset avustajat tai fysioterapeutit mahdollistavat jokaisen pääsyn jäälle ja kelkkaan sekä laadukkaan harjoittelun. Jäälle mennään tosissaan, mutta ei liian totisena.

– Kelkkajääkiekossa mennään lätkätermistöin ”pilke silmäkulmassa” ja kaikki pelaajat huomioiden. Tepsin kelkkajäkis sopii kaikille tasosta riippumatta, joukossamme on maajoukkuepelaajista ensikertalaisiin ja nauru raikaa, kuvailee päävalmentaja Harri Niemi TPS Juniorijääkiekosta.

Laajan yhteistyöverkoston ponnistus

Kelkkajääkiekkoa on käynnistetty Turun seudulla usean vuoden ajan esim. erilaisilla liikunnan ja kuntoutuksen ammattilaisille järjestetyillä promo-tilaisuuksilla. Säännöllisempi harrastetoiminta alkoi syksyllä 2016 laajan yhteistyöverkoston työskentelyn tuloksena. Alkuun päästiin Kaarinan jäähallissa osin Rajatonta liikuntaa Turun seudulla -hankkeen tukemana ja Marli-areenalla Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen tukiessa toimintaa voimakkaasti. Jääurheiluseurojen mukanaolo on ollut toiminnalle erittäin tärkeää. Ohjaustoiminnasta vastasi alkuun Kaarinan Kiekko-Pojat, sittemmin päävastuu on siirtynyt TPS Juniorijääkiekolle. 

Lisätietoja:

  • päävalmentaja Harri Niemi, p. 0400 789 248, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., TPS Juniorijääkiekko
  • liikuntapalveluvastaava Johanna Friman, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 050 554 6222, Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus
  • Kelkkajääkiekko: http://www.vammaisurheilu.fi/liikunta-ja-urheilu/lajit/kelkkajaakiekko
     

Kevätkaudella aikuisten ja nuorten kelkkajääkiekkoporukka harjoittelee Kupittaan jäähallissa. Yleisö on tervetullut seuraamaan harjoittelua lauantaina 20.1. klo 11.30–12.30. Sisäänkäynti parkkipaikan puoleisesta alaovesta.

Teksti ja kuva: Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala