Pajulahti Games 2018: Istumalentopallonaiset saivat kovaa oppia Venäjältä

Suomi-Venäjä

Kahdeksatta kertaa Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestettävä vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma starttasi torstaina Suomen ja Venäjän välisellä naisten istumalentopallo-ottelulla. Euroopan mestari Venäjä voitti Suomen suoraan erin 3–0 (25–10, 25–14, 25–10) ottelussa, joka oli osa Euroopan alueellista rankingottelusarjaa.

Suomi sijoittui syksyn EM-kilpailuissa Kroatiassa hienosti neljänneksi ja varmisti paikkansa heinäkuussa 2018 Hollannissa pelattaviin MM-kilpailuihin. Parhaillaan naisten maajoukkue on kuitenkin jonkinasteisessa murrosvaiheessa, sillä istumalentopallo siirtyi loppuvuodesta Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n alaisuudesta Suomen Lentopalloliiton siipien alle. Tällä viikolla Lentopalloliitto avasi haun istumalentopallomaajoukkueen uuden päävalmentajan pestiin.

Pajulahti Gamesissa Suomen väliaikaisena päävalmentajana toimii Lentopalloliiton kilpailupäällikkö Jari Lankinen. Hänellä on kokemusta takavuosilta kehitysvammaisten Special Olympics -lentopallojoukkueen valmentamisesta, mutta istumalentopallon puolella hän on ensikertalainen.

– Mielenkiintoinen kokemus. Täytyy myöntää, että kaikki tämän lajin salat eivät vielä tässä vaiheessa ole tiedossani, mutta kyllä tämä on laji, joka nopeasti tempaa mukaansa, Lankinen totesi.

Vastus oli heti alkajaisiksi äärimmäisen kova, eikä tilannetta helpottanut se, että Suomelta puuttui joitain avainpelaajia. Paikkaajaksi oli kutsuttu maajoukkuepelit jo taakseen jättäneet Anne Mäki ja Helena Skogström.

– Tasoeroa oli. Varmaan yli erän verran sai Venäjä pisteitä pelkästään syötöillään, Lankinen myönsi.

Kun Annukka Jäätteenmäki edusti istumalentopalloa Helsingissä Urheilugaalassa, hoiti kapteenin tehtäviä toinen tamperelainen, Hanna-Maria Sariluoto.

– Vastaanotossa ja puolustuspalloissa yleensäkin oli paljon parannettavaa. Ei ollut parasta peliä, mihin Suomi pystyy, Sariluoto totesi ja lupasi otteiden vielä paranevan loppuviikosta, kun joukkue pääsee pelaamaan Pajulahti Gamesissa useita kovia otteluita Venäjää ja Hollantia vastaan.

Perjantaina Pajulahti Gamesissa on ohjelmassa istumalentopallon lisäksi sokkopingistä, jossa pelataan laadukkaat kansainväliset turnaukset niin miehissä kuin naisissa. Lauantaina kilpaillaan näiden lajien ohella myös judossa, voimanostossa ja yleisurheilussa.

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games, Lahti 18.–21.1.2018

Istumalentopallo

Naiset

Euroopan alueellinen rankingottelu

  • Suomi–Venäjä 0–3 (10–25, 14–25, 10–25)

Lisätiedotwww.pajulahtigames.fi