Pajulahti Games 2018: Judokat Akseli ja Maiju voittamattomia Pajulahden tatamilla

Jonas Schmid ja Akseli Näränen

Raision Ryhdin Akseli Näräsellä on ikää vasta 13 vuotta, mutta hän ei ujostellut lainkaan Pajulahti Games -kilpailutapahtuman yhteydessä järjestetyssä kansainvälisessä sovelletun judon turnauksessa. Voitto päivän viimeisessä ottelussa Sveitsin Jonas Schmidistä tiesi turkulaiselle kultamitalia M55-sarjassa.

Nuoresta iästään huolimatta Akseli on jo melko kokenut Pajulahden kävijä. Nämä olivat nuorukaiselle kolmannet Pajulahti Gamesin judomittelöt. Sovellettua judoa hän on harrastanut nelisen vuotta.

– Silloin, kun harrastusta etsittiin, niin oli puhetta karatesta, mutta löytyikin tämä judo, joka vaikutti heti tosi kiinnostavalta, Akseli kertoo.

Hän sai kuulla Raision Ryhdin soveltavasta judosta koulussa. Akselista tuli nopeasti erittäin aktiivinen tataminkuluttaja. Isänsä mukaan Akseli on missannut harjoituksia vain muutamia kertoja, ja niitä kuitenkin järjestetään kaksi kertaa viikossa. Isä kehuukin vuolaasti valmentaja Tuula Holttia ja muita Raision Ryhdin judotoimijoita mielekkään harrastusympäristön luomisesta.

– Judo on hyvää liikuntaa. Kunto paranee ja saa hyviä kavereita, Akseli kertoo syitä siihen, miksi judo on hänelle urheilulajeista ykkönen.

– Heitoista paras on ogoshi eli lonkkaheitto, lisää Akseli, joka harrastaa myös partiota.

Kilpakumppanit Merja Eskelinen ja Maiju Marttinen

Akseli Näräsen tapaan myös Mikkelin Judon Maiju Marttinen sai Pajulahti Gamesin judoturnauksesta kaulaansa kultaisen mitalin. Hän voitti kaikki kolme otteluaan sarjassa F-63.

– Todella hyvin on mennyt. Nämä ovat minun kolmannet kisani ja ensimmäiset tänä vuonna. Minulla on oranssi vyö, suoritin sen 9. tammikuuta, 28-vuotias Maiju sanoi.

Mestaruudesta huolimatta Maijulla on jo mielessä myös seuraavat kehityskohteensa.

– On sellaisia heittoja, joita en vielä niin hyvin osaa. Lonkkaheittoa olen harjoitellut yhden minun seuralaiseni kanssa. Sitten harai-goshin haluaisin opetella, sekin on hyvä heitto. Käsiheittoja mie osaan jo, tai yhden käsiheiton, luettelee Maiju Marttinen, joka harrastaa judon lisäksi myös rullaluistelua ja ratsastusta.

Pajulahti Gamesin judoturnauksen tulokset löytyvät täältä.