Eetu löysi lumilautailun pariin FreeSkin Lumitapahtumassa

Eetu Koikkalainen FreeSkin Lumitapahtumassa 3.2.2018

Alkuvuodesta 2018 on eri puolilla Suomea järjestetty sovelletun laskettelun ja lumilautailun Lumitapahtumia. Niissä vammaiset ja tukea tarvitsevat henkilöt voivat laskea ja kokeilla muita talviaktiviteetteja sekä perheet voivat tavata toisiaan. Tapahtumissa on myös mahdollista osallistua kelkkalaskettelun, pystylaskettelun tai lumilautailun opetukseen yhdessä oman avustajan kanssa.

Yksi alkuvuoden viidestä Lumitapahtumasta järjestettiin helmikuun alussa itärajan tuntumassa Ruokolahden FreeSkissä. Tapahtumaan osallistui ensimmäistä kertaa 15-vuotias lappeenrantalainen down-poika Eetu Koikkalainen perheineen.

Eetulla on kosketusherkkyyttä ja hän pelkäsi kovasti kaatumista, joten perheen ajatus oli, että Eetu kokeilisi kelkalla laskemista.

– Vetäjät kuitenkin ehdottivat Eetulle pystylaskemista, koska hänellä ei ole liikuntavammaa. Eetu kokeili laskettelumonoja, mutta ei halunnut niitä, koska ne puristivat, kertoo isä Sami Koikkalainen.

Lumitapahtumia koordinoivan Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen kehotti Eetua kokeilemaan lumilautailua, koska siinä kengät ovat pehmeämmät. Kenkiä kokeiltuaan Eetu halusikin kokeilla lumilautailua.

– Hiihdonopettaja kohtasi Eetun todella hyvin ja osasi kannustaa, minkä seurauksena Eetu laski koko opetustunnin eikä kertaakaan jännittänyt tai säikähtänyt kaatumista. Hissimatkat sujuivat hyvin ja Eetu laski useamman mäen opettajan ohjauksella, Sami-isä sanoo.

– Oli kiva oppia pitämään tasapaino lumilaudalla ja vaihdella asentoa kantapäiltä varpaille. Hissillä oli kiva mennä korkealle rinteen päälle, Eetu kertoo.

Tunnin päätteeksi Eetu ilmoittikin haluavansa lähteä laskemaan toistekin. Tapahtuman jälkeen hän on käynyt jo kerran yksityistunnilla saman hiihdonopettajan kanssa.

– Tarkoitus on jatkaa laskuharjoituksia säännöllisesti. Tavoitteena on, että jonain päivänä Eetu laskee omatoimisesti, Sami Koikkalainen toteaa.

Muita harrastuksia Eetulla ovat sovellettu judo ja partio. Lisäksi hän tekee huoltajan hommia SaiPan A-nuorten jääkiekkojoukkueessa. Vuosi takaperin Eetu oli seitsemännen luokan TET-harjoittelussa SaiPan liigajoukkueen huollon apuna. Tästä aukesi mahdollisuus tulla mukaan A-poikien huoltotiimiin.

– Hommiini kuuluu pyykkien ja pelipaitojen pesu, juomapullojen täyttäminen, pyyhkeiden, mailojen ja pukukopin järjestely sekä kannustaminen, Eetu sanoo.

Vuoden 2018 Lumitapahtumista on jäljellä vielä yksi, 24.3. Ylläksellä järjestettävä tapahtuma, jonne voi ilmoittautua täällä: https://www.webropolsurveys.com/S/15A8F2FCE0C9465D.par

SaiPan video Eetun päivästä liigajoukkueen huoltajana vuodelta 2017