Suomalaiset Special Olympics -luistelijat uuden äärellä Wienissä

Ville-Matias Putila

Kymmenennet Special Olympics -taitoiluistelun Vienna Specials -kilpailut kisataan tulevana viikonloppuna Itävallan Wienissä. Suomesta kisoihin lähtevät Varala Tiimin urheilijat Ville-Matias Putila, Elina Salminen ja Hanna Lahtinen valmentajiensa Tanja Töyrylä-Kanniston ja Henna Kanniston johdolla.

Kisat ovat tutut Suomen joukkueelle, mutta tällä kertaa kisataan ensimmäistä kertaa myös Special Olympicsissa ISU-säännöillä, kuten nykyisin muussakin taitoluistelussa, eikä vanhoilla 6.0-säännöillä pakollisine kuvioineen. Wienin kisa on uusien sääntöjen testikisa, jonne oppimaan lähtevät sekä valmentajat että urheilijat. Uudistuksessa pakolliset kuviot jäivät pois kaikilla tasoilla, mutta tasoilla 4–6 vapaaohjelman lisäksi luistellaan lyhytohjelma. Luisteluohjelmien tulee sisältää vaadittu liikevalikoima, josta kerätään pisteitä.

Suomalaisluistelijoiden tasoilla 2 ja 3 luistellaan ohjelmassa 7 liikettä. Tasolla 2 luisteleville Ville-Matias Putilalle ja Hanna Salmiselle uutena liikkeenä tuli varsahyppy. Tasolta 2 tasolle 3 siirtyneellä Elina Salmisella uusia liikkeitä ovat yhden jalan piruetti, valssihyppy sekä askelsarja ympyrään. Kaikilla tasoilla vapaaohjelman pituus myös lyheni 10 sekuntia.

Suomalaisluistelijat ovat sääntöuudistuksen myötä harjoitelleet kisoihin kukin uudet ohjelmat ja naisluistelijat ovat myös vaihtaneet yhtä tasoa korkeammalle.

Päävalmentaja Tanja Töyrylä-Kanniston mukaan joukkue lähtee kisoihin rennon reippaalla asenteella. Töyrylän mukaan uudistus on hyvä ja tuo tasa-arvoisuutta Special Olympics -luistelijoille muihin luistelijoihin nähden, kun luistellaan samoilla säännöillä. Uudistus on myös yleisöystävällinen, kun kisat menevät jouhevasti ilman pakollisia kuvioita.

Suomalaiset kokeilivat uutta kilpailutapaa jo Vihdin kotimaisissa Special Olympics -kisoissa 11.2. ja seuravalmentajat kokivat uudistuksen onnistuneena. Suomen kisoissa tosin arvioitiin vielä vanhalla järjestelmällä, mutta luisteltiin uudella. Wienin kisoihin on tulossa luistelijoita isäntämaa Itävallan lisäksi Suomesta, Saksasta, Unkarista, Islannista, Venäjältä, Slovakiasta ja Hong Kongista.