Special Olympics on osa naisten urheilujohtajuuden historiaa

Helsingissä 12.–15. kesäkuuta järjestetyssä kansainvälisessä naisten liikunnan ja urheilun 6. IWG-maailmankonferenssissa puhui lukuisia urheilun parissa toimivia naisia, jotka ovat omalta osaltaan olleet murtamassa urheilun miehisyyden linnaketta.

Yksi näistä naisista oli irlantilainen Mary Davis, kehitysvammaisten urheilun maailmanlaajuisen Special Olympics -järjestön Euroopan ja Euraasian alueen johtaja.

Special Olympics on monella tapaa oma lukunsa, mitä tulee tasa-arvoon urheilussa. Special Olympics on vähintään yhtä paljon ihmisoikeusjärjestö kuin urheilujärjestö. Sukupuolten välinen tasa-arvokin on sen myötä muuta urheilua paremmissa kantimissa.

– Tilastojen mukaan Special Olympics -toiminnassa on hieman isompi prosentti naisvalmentajia kuin muussa urheilussa, Davis vahvistaa.

– Special Olympics Internationalin toimitusjohtaja on nainen (Janet Froetscher) ja meillä on naispuolisia johtajia alueellisissa organisaatioissa. Mutta kysymys ei ole siitä, kuka on mies ja kuka nainen, vaan kenellä on paras osaaminen mihinkin työhön, hän jatkaa.

Näin sanotaan käytännössä kaikkialla. Silti miehet valtaavat leijonanosan urheilumaailman johtopaikoista. Kenties Special Olympics -järjestön kohdalla se on kuitenkin muutakin kuin sanahelinää, onhan koko Special Olympics naisen – Eunice Kennedy Shriverin (1921–2009) – luomus.

Davis osallistui IWG-maailmankonferenssissa paneelikeskusteluun, jonka lopussa kukin panelisteista sai esitellä yhden valmentajan tai taustahenkilön, jolla on ollut iso merkitys omalle uralleen. Siinä missä muut panelistit esittelivät entisiä miesvalmentajiaan, oli Davis tuonut mukanaan kuvan kehitysvammaisten urheilijoiden parissa touhuavasta Kennedy Shriverista.

– Hänellä oli visio siitä, mitä pitää tehdä. Ja niinhän meillä jokaisella on, mutta hän todella pyhitti elämänsä toteuttaakseen visionsa.

Kennedy Shriver loi kansanliikkeen, joka liikuttaa tänä päivänä miljoonia kehitysvammaisia henkilöitä ympäri maailmaa, kaikkein köyhimpiä kolkkia myöten. Voiko jopa sanoa, että Eunice Kennedy Shriver on ollut merkityksellisin naisjohtaja urheilun historiassa?

– Ainakin minulle hän on sitä. Hän ajoi niin intohimoisesti asiaa, johon uskoi. Hänen työllään on ollut valtava vaikutus ympäri maailmaa, Davis totesi.

Lisätiedot