Tyytyväinen tykinruoka – Mikko Viittala ja Old Power juhlivat maalipallon SM-kultaa

Mikko Viittala

Kotimainen maalipallokausi 2017–2018 päättyi SM-sarjan finaaliturnaukseen 5.5. Helsingin Validia Kuntoutuksen Synapsia-talolla. Finaalipelissä kohtasivat espoolainen Old Power ja kouvolalainen Pro Näpäjä. Pro Näpäjä johti peliä ensin 4–0, mutta Old Power sai lopulta kirittyä itsensä tasoihin ja päätti pelin maalein 7–6. Tämä on toinen kausi peräkkäin, kun Old Power voitti mestaruuden. Pronssi SM-sarjassa päätyi Espoon O.P. Hurricanesille.

Mikko Viittala, 33, on pelannut maalipalloa vuodesta 2010 ja ollut Suomen maajoukkueessa vuodesta 2011. Hän pelaa Old Powerissa vasenta laitaa. Viittala kertoi turnauksen tunnelmasta ja meiningistä:

– Meillä oli loistava loppuottelu. Finaali oli vuoristoratamainen, sillä ensin oltiin tappiolla ja siitä alettiin pikkuhiljaa kirimään. Itse olin omalla pelipaikalla tykinruokaa, sillä meikää pommitettiin jatkuvasti. Mutta hauskaa oli, koska meillä oli aika hyvä roolitus pelissä. Rankkaa peliä, kun hiki valu valtoimenaan. Aikamoista jumppaa oli. Mutta tavoitteisiin päästiin joukkueena ja voittohan sieltä tuli, mikä tuntuu todella hyvältä. Eli tyytyväisin mielin sai ripustaa varusteet naulakkoon, Viittala kertasi.

Rankka finaali olikin, sillä maalipallo vaatii pelaajaltaan fyysisesti paljon: aerobista kuntoa, anaerobista kuntoa, räjähtävyyttä ja kestävyyttä yläraajoihin. Kysyttäessä Viittalalta lajin nykytilasta Suomessa ja mahdollisista parannuksista käytännön tasolla, Viittala vastaa avoimesti:

 Kansainvälisellä tasolla organisaatioissa, eli näkövammaisten urheilun IBSA-järjestössä ei tunnuta välittävän tarpeeksi maalipallosta. Olemme tämän takia yhteistyökumppanien kanssa joutuneet organisoimaan asioita itsenäisemmin ja kyntämään peltoa niin sanotusti aika voimakkaalla kädellä, että saadaan mahdollisimman monta osallistujaa, osallistujamaata, joukkuetta ja seuraa mukaan.

Myös lajin tuomareiden suhteen polku ei ole aina ollut kovin ruusuinen, sillä havaittavissa on ollut Viittalan sanojen mukaan joissain tapauksissa puolueellista käytöstä tuomareilta pelien aikana.

– Tarvittaisiin jollain tapaa tuomareidenkin tarkkailua, josta on puhuttu paljon Suomessakin joukkueenjohtajien kokouksissa. Käytännössä siis olisi todella pitkään toiminut tuomari peleissä, joka tarkkailisi, että peli pysyisi reiluna. Tätä ovat ihan muutkin tuomarit pyytäneet mutta silti asialle ei ole ainakaan toistaiseksi tehty mitään.

– Ihan henkilökohtaisella tasolla maalipallo on elämän intohimo minulle ja sitä tämä peli vaatiikin. Ihan aitoa, henkilökohtaista intohimoa ja rakkautta itse peliin. Meikäläisellä meinaa sydän pakahtua, kun pääsee pelaamaan ja kisaamaan tuli sieltä voitto tai tappio. Nyt kävi onneksi näin, Viittala kertoi.

Teksti: Mikael Kivimäki

Maalipallon SM-sarjan ja 1-divisioonan lopputurnauksen tulokset