Ensimmäisiin paravoimanoston EM-kisoihinsa lähtevä Jenni Kuusela hioo tekniikkaansa kohti paralympiatasoa

Jenni Kuusela

Suomesta lähtee viiden urheilijan joukkue paravoimanoston Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään 25.–29. toukokuuta Ranskan Berck-Sur-Merissä. Paravoimanostossa ainoana laji on penkkipunnerrus.

Suomen joukkue on suurempi kuin edellisvuosien arvokilpailuissa. Uusina nostajina kisoihin lähtevät helsinkiläinen Jenni Kuusela ja turkulainen Reetta Jokinen. Kokenutta kaartia edustavat oululaisnostajat Juhani KokkoHarri Kauppila ja Janne Piipponen.

Kuusela ja Jokinen tekivät ensiesiintymisensä kansainvälisissä kilpailuissa elokuussa 2017 lyhytkasvuisten urheilijoiden World Dwarf Games -kisoissa. Ensimmäiset Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n alaiset kilpailut olivat vuorossa helmikuussa 2018 Dubain maailmancupissa, jossa he saivat myös IPC:n kansainvälisen kilpailuluokituksen.

– Dubain kisassa sai tuntumaa siihen, miten tiukka tuomarilinja IPC:n alaisissa kilpailuissa on. EM-kisoissakin pitää pystyä tekemään teknisesti tosi puhdas suoritus, jotta saa hyväksytyn tuloksen. Olenkin nyt tosi paljon kiinnittänyt huomiota tekniikkaan harjoituksissa, Jenni Kuusela sanoo.

Kuuselaa valmentaa maajoukkuevalmentaja Raimo Savaloja, joka asuu Oulussa. Dubain kisojen jälkeen kaksikko on päässyt yhteisiin treeneihin vain kerran, kun Invalidiliiton Harvinaiset-yksikön suunnittelijana toimivalla Kuuselalla oli työmatka Oulussa. Muuten valmennussuhde toimii modernien kommunikointivälineiden välityksellä. Kuusela videoi treeninostojaan ja lähettää niitä Savalojalle arvioitavaksi.

– Siinä mielessä olisi tietysti hyvä, että valmentaja olisi samalta paikkakunnalta, että voisi saada palautteen nostoistaan välittömästi. Välillä sitä alkaa treeneissä tehdä jotain ihan pientä juttua väärin ilman että itse huomaa mitään, Kuusela pohtii.

Kaikesta huolimatta Kuuselan kehitys on ollut rivakkaa. Dubain maailmancupissa hän sijoittui alle 45-kiloisten sarjassa neljänneksi 52 kilon tuloksella. EM-kilpailuissa tavoitteena on ainakin 55 kilon nosto.

Kuuselan painoluokan kärki on kova. Dubaissa voiton vei Puolan Justina Kozdryk 90 kilon tuloksella ja Kuusela arvioi EM-kisoihin saapuvan muitakin huippunostajia, joita Dubaissa ei nähty. Karsintasysteemi vuoden 2020 Tokion paralympialaisiin on sellainen, että arvokisoissa täytyy käydä tekemässä tulos, jotta paralympialaisiin voi päästä.

– Jos realistisesti ajattelee omalta osaltani, niin Tokion kisat tulevat aika nopeasti, vaikka toki sinne lähden, jos paikka aukeaa. Tämä laji on kuitenkin sellainen, että tekninen suoritus pitää hioa todella hyväksi ennen kuin pystyy laittamaan kunnolla lisää painoja tankoon. Siinä mielessä vuoden 2024 Pariisin paralympialaiset voisivat olla päätavoitteeni, Kuusela pohtii.

Paravoimanoston EM-kilpailut, Berck-Sur-Mer, Ranska 25.–29.5.2018

Suomen joukkue

Urheilijat

 • Juhani Kokko, Oulu
 • Harri Kauppila, Oulu
 • Janne Piipponen, Oulu
 • Jenni Kuusela, Helsinki
 • Reetta Jokinen, Turku

Valmennus

 • Päävalmentaja Raimo Savaloja, Oulu
 • Huoltaja Kirsti Savaloja, Oulu

Suomalaisnostajien kisapäivät

Pe 25.5.

 • Naiset -45kg: Jenni Kuusela ja Reetta Jokinen

La 26.5.

 • Miehet -59kg: Juhani Kokko

Ma 28.5.

 • Miehet -80kg: Harri Kauppila
 • Miehet -88kg: Janne Piipponen

Kisasivuthttps://www.paralympic.org/berck-sur-mer-2018