Averjanovilla edessään seuraava askel kohti paralympialaisia

Timo Averjanov

Hankasalmelainen Jani Tissari ja vantaalainen Timo Averjanov edustavat Suomea kehitysvammaisten EM-kilpailuissa Pariisissa

Suomesta lähtee kaksi urheilijaa kehitysvammaisten INAS-järjestön Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään 14.–22. heinäkuuta 2018 Ranskan Pariisissa. Hankasalmelainen keihäänheittäjä Jani Tissari on mukana yleisurheilussa. Vantaalainen Timo Averjanov osallistuu pöytätennikseen.

Averjanov, 24, teki ensiesiintymisensä pöytätenniksen arvokisoissa viime syksynä Tšekin MM-kilpailuissa. Tuolloin hän hävisi kaikki kolme alkulohkopeliään ja sijoittui 25:nneksi. Averjanovin ja hänen valmentajansa Olga Liukkosen mukaan sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut huomattavaa edistystä ja EM-kilpailuissa odotetaan parempaa menestystä.

– Ollaan keskitytty parantamaan Timon peruskuntoa ja saamaan vähän lihasmassaa lisää. Normaalien pingistreenien lisäksi nyt ollaan järjestetty hänelle kaksi tuntia henkilökohtaista fysiikkatreenejä, helsinkiläisen Spinniskola-pöytätennisseuran valmentajana toimiva Liukkonen kertoo.

Osaltaan entistä intensiivisemmän ja monipuolisemman valmistautumisen on mahdollistanut Avernajovin kotikaupungin tuki. Hän on kuulunut vuoden 2018 alusta saakka Vantaan kaupungin yhteistyöurheilijoiden joukkoon. Se on helpottanut etenkin oheisharjoittelun järjestämistä.

– Syöttö on paras aseeni. Kämmenlyönnissä on vielä vähän hiomista, mutta sekin on aika hyvällä mallilla, Averjanov sanoo.

– Voittoja odotan EM-kisoista. Ja siellä pääsen myös tutustumaan uusiin pelaajiin, hän jatkaa.

Kilpakumppaneihin tutustuminen on olennainen asia, sillä kehitysvammaisten urheilijoiden kansainvälisiä pöytätennisturnauksia ei juuri ole tarjolla arvokisojen lisäksi. Kun vastustajat tulevat tutuiksi, paranevat hiljalleen myös menestymismahdollisuudet. 

– On hyvä päästä näkemään muiden maiden pelaajia, jotta pystytään arvioimaan, missä mennään ja missä on vielä parannettavaa, muotoilee valmentaja Liukkonen. 

Kesän korvalla Averjanov osallistui Virossa pöytätennisturnaukseen, jossa muut pelaajat olivat vammattomia 17–18-vuotiaita junioreja. Averjanov voitti turnauksen, vaikka virallisesti yli-ikäisenä pelasikin kilpailun ulkopuolella.

Kun Timo Avernajov ja Olga Liukkonen kolmisen vuotta sitten aloittivat yhteistyönsä, esitteli Timon isä Petr Averjanov pitkän listan kisoja ja tavoitteita, joita Timon polulla kohti lajinsa huippua on edessä. Listan lopusta löytyivät vuoden 2020 Tokion paralympialaiset.

Paralympialaisissa kilpailevat pääasiassa liikunta- ja näkövammaiset urheilijat, mutta kesäkisoissa mukana on vuoden 2012 kisoista asti ollut myös pienehkö joukko kehitysvammaisia urheilijoita. Heillä on paralympialaisissa lajeina yleisurheilu, uinti ja pöytätennis.

Tokion kisoihin päästäkseen Averjanovin tulee menestyä mahdollisimman hyvin lajin arvokilpailuissa.

– Pitää nousta sijoja rankingissa, toteaa Averjanov, jonka seuraava iso tähtäin Pariisin kisojen jälkeen on lokakuussa 2019 Australian Brisbanessa järjestettävät INASin Global Games -kilpailut.

INASin EM-kilpailuissa Parisiissa on mukana kahdeksan virallista mitalilajia – yleisurheilu, koripallo, pyöräily, futsal, uinti, tennis, pöytätennis ja maahockey – sekä kaksi näytöslajia – taekwondo ja petankki. Pyöräilyn ja tenniksen kohdalla turnauksilla on MM-arvo.

Suomen joukkue INASin EM-kilpailuihin Pariisiin 14.–22.7.2018

Pöytätennis

  • Timo Averjanov, Vantaa

Valmennus

  • Olga Liukkonen
  • Petr Averjanov

Yleisurheilu

  • Jani Tissari, Hankasalmi

Valmentaja

  • Jukka Lahti

Kisasivuthttp://inasparis2018.fr/en/inas-paris-2018-en/