Suomelle jättipotti sydän- ja keuhkosiirrokkaiden EM-kilpailujen yleisurheilusta

Juha Ojastenmäki, Arto Kärkkäinen, Jarmo Leväinen (kuva: Juuso Heljaste)

Suomi saavutti 52 mitalia Italian Lignano-Sabbiadorossa järjestetyissä sydän- ja keuhkosiirron saaneiden Euroopan mestaruuskilpailuissa. Valtaosa – peräti 39 mitalia – tuli kisojen viimeisenä kilpailupäivänä käydystä yleisurheilusta.

Suomalaisten dominointia yleisurheilukentällä kuvastaa muun muassa 45–54-vuotiaiden miesten sarjan kuulantyönnön tuloslista. Kuopiolainen Arto Kärkkäinen, äänekoskelainen Juha Ojastenmäki ja vantaalainen Jarmo Leväinen ottivat kolmoisvoiton.

Vihtiläinen Armi Sundström voitti kolme kultamitalia – pituushypystä, kuulantyönnöstä ja pallonheitosta – 65–69-vuotiaiden naisten sarjassa. Lisäksi Sundström oli mukana Suomen pronssia voittaneessa 4x100 metrin viestijoukkueessa.

Sundströmin ja Kärkkäisen lisäksi suomalaisista kultaa yleisurheilusta saavuttivat Risto Aholainen korkeudesta, Jarmo Leväinen korkeudesta, Arto Aho kuulasta ja pallonheitosta, Lotta Pukkila 100 metriltä, Mila Gustavsson-Lilius 100 metriltä ja pituudesta sekä Jaana Soppi kuulasta ja pallonheitosta.

Suomesta osallistui kisoihin 20 urheilijan joukkue, joten 52 mitalin saalista voi pitää erinomaisena suorituksena, vaikka mitalien lukumäärä ei elämää juhlistavassa ja vertaisuutta korostavassa tapahtumassa tärkein tekijä olekaan. Seuraavat sydän- ja keuhkosiirron saaneiden EM-kilpailut järjestetään vuonna 2020.

Sydän- ja keuhkosiirron saaneiden EM-kilpailut, Lignano-Sabbiadoro, Italia 11.–16.6.2018, 4. kilpailupäivän tuloksia

Yleisurheilu

Miehet

Seniors (35–44-v)

• 100 m: 3) Risto Aholainen Suomi.
  • Korkeus: 1) Risto Aholainen Suomi.
  • Kuula: 2) Mika Kirjavainen Suomi
  • Pallonheitto: 2) Risto Aholainen Suomi, 3) Mika Kirjavainen Suomi.

Veterans (45–54-v)

• 100 m: 3) Jukka Saarinen Suomi.
  • Pituus: 2) Jukka Saarinen Suomi.
  • Korkeus: 1) Jarmo Leväinen Suomi, 2) Jukka Saarinen Suomi.
  • Kuula: 1) Arto Kärkkäinen Suomi, 2) Juha Ojastenmäki Suomi, 3) Jarmo Leväinen Suomi.
  • Pallonheitto: 2) Jarmo Leväinen Suomi.

Super Veterans (55–59-v)

• Kuula: 1) Arto Aho Suomi, 2) Reino Luokkanen Suomi.
  • Pallonheitto: 1) Arto Aho Suomi, 2) Reino Luokkanen Suomi.

• 1500 m: 2) Pertti Salminen Suomi.

4x100 m viesti: 3) Suomi (Risto Aholainen, Mika Kirjavainen, Juha Ojastenmäki, Jukka Saarinen)

Naiset

• 100 m: 1) Lotta Pukkila Suomi, 2) Anni Metsola Suomi.
  • Pituus: 2) Lotta Pukkila Suomi.
  • Kuula: 2) Lotta Pukkila Suomi.

• 100 m: 1) Mila Gustavsson-Lilius Suomi.
  • Pituus: 1) Mila Gustavsson-Lilius Suomi.
  • Kuula: 1) Jaana Soppi Suomi.
  • Pallonheitto: 1) Jaana Soppi Suomi.

Super Old Girls (65–69-v)

• Pituus: 1) Armi Sundström Suomi.
  • Kuula: 1) Armi Sundström Suomi.
  • Pallonheitto: 1) Armi Sundström Suomi.

4x100 m viesti: 3) Suomi (Mila Gustavsson-Lilius, Anni Metsola, Lotta Pukkila, Armi Sundström).