Ensimmäisiin sokkopingiksen EM-kisoihinsa lähtevä Olli Kytöviita antoi jo myrskyvaroituksen

Olli Kytöviita (kuva: Tuomas Nousiainen)

Suomesta lähtee seitsemän urheilijan joukkue sokkopingiksen Euroopan mestaruuskilpailuihin, jotka järjestetään 21.–27. elokuuta Puolan Varsovassa.

Naisten turnauksessa Suomea edustavat hallitseva Euroopan mestari Hanna Vilmi, maailmanrankingin ykkönen Jaana Pesari sekä villillä kortilla mukaan päässyt Heidi Torn. Miesten turnauksessa suomalaispelaajista mukana ovat Ari LahtinenOlli KytöviitaTeemu Ruohonen ja villillä kortilla turnaukseen valittu Jouni Viitamäki.

Vahvasta suomalaisseitsikosta ainoa ensikertalainen on espoolainen Olli Kytöviita, 24, mutta hänkään ei ole lähdössä ihan pelkälle opintomatkalle. Sen hän todisti viimeistään kesäkuussa voitettuaan Liettuan Trakaissa pelatun turnauksen. Kyseessä oli uusikaupunkilaislähtöisen Kytöviidan vasta toinen kansainvälinen sokkopingisturnaus.

– Sain todistettua itselleni, että pystyn pelaamaan hyvällä tasolla ja voittamaan kovia pelejä läpi turnauksen. Päästä se on pitkälti kiinni, ei saa yhtään keskittyminen herpaantua, Kytöviita totesi.

– Mutta nyt on myrskyvaroitus annettu, hän jatkoi.

EM-mitalista Kytöviita ei kuitenkaan ryhdy etukäteen puhumaan.

– Muut suomalaismiehet puhuvat minimitavoitteen olevan kahdeksan parhaan joukkueen pääseminen, joten ei kai sitä itse ainakaan huonommin aio pärjätä, hän pyöritteli.

Kytöviita on pelannut sokkopingistä omien sanojensa mukaan säännöllisen epäsäännöllisesti jo useamman vuoden, mutta täksi vuodeksi hän teki päätöksen panostaa lajiin täysipainoisemmin. Menestyskäyrä on lähtenyt jyrkkään nousuun, kuten turnausvoitto Liettuassa osoittaa.

– Maajoukkueporukassa kun on, niin ei siellä kukaan suomalainen pelaa huonosti. Koko ajan pitää kehittyä, jotta heidän kanssaan pärjää, Kytöviita pohti.

Kytöviidan näkökyky heikkeni sairauden seurauksena teini-iässä ja hänellä on ollut nuoruudessaan muitakin terveydellisiä ongelmia. Hän harrasti pitkään näkövammaisille suunnattua joukkuelajia maalipalloa, joka on fyysisesti hyvin kuormittavaa.

– Piti kantapään, tai minun tapauksessani polven kautta oppia, että maalipallo ei ole minun lajini. Sokkopingiksessä pääsen käyttämään yläkropan räjähtävyyttä, mutta jalat ovat vähemmällä rasituksella, hierojana työskentelevä Kytöviita totesi.

Sokkopingiksen EM-kilpailut, Varsova, Puola 21.–27.8.2018

Suomen joukkue

Miehet

  • Ari Lahtinen, Helsinki
  • Teemu Ruohonen, Vantaa
  • Olli Kytöviita, Espoo
  • Jouni Viitamäki, Espoo

Naiset

  • Jaana Pesari, Vantaa
  • Hanna Vilmi, Helsinki
  • Heidi Torn, Helsinki

Valmennus

  • Päävalmentaja Akseli Makkonen
  • Apuvalmentaja Sirpa Tuovinen

Suomalaispelaajat osallistuvat henkilökohtaisen turnauksen lisäksi joukkueturnaukseen.

Seuraa kisoja Sokkopingis Suomi -Facebook-sivun kautta