Uusi video muistuttaa henkilökohtaisen avun tarjoamista mahdollisuuksista

Henkilökohtainen apu auttaa osallistumaan ja toimimaan itse. Sitä voi saada maksuttomana vammaispalveluna esimerkiksi harrastamiseen ja muihin vapaa-ajan toimiin. Henkilökohtainen avustaja myönnetään yksilöllisen tarpeen mukaan. Avun saamiselle ei ole laissa asetettu ikärajaa.

Invalidiliitto, Malike/Kehitysvammaisten Tukiliitto, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Suomen Vammaisurheilu ja -liiikunta VAU ovat tuottaneet Henkilökohtainen apu auttaa osallistumaan -videon tuomaan esiin henkilökohtaisen avun tarjoamia mahdollisuuksia. Videon on toteuttanut Tussitaikurit.

VAU:n osalta henkilökohtaisen avun tarpeeseen liittyvät asiat ovat nousseet korostuneesti esiin parin viime vuoden aikana lasten ja nuorten Valtti-ohjelman myötä.

– Valtti-ohjelmassa on selvinnyt, että keskeisiä syitä liikunnan harrastamattomuuteen ovat avustajan tai tukihenkilön puuttuminen. Haluaisimme kannustaa vanhempia hakemaan henkilökohtaista avustajaa, joka tukee lasta tai nuorta harrastuksissa ja vapaa-ajalla, sanoo VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari.

Valtti-ohjelmassa lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin (tai Valtti-parin), eli harrastuksen pariin saattajan. Valtit ovat pääasiassa liikunta-, kuntoutus-, kasvatus- tai sosiaalialan opiskelijoita. Valtti-ohjelman aikana Valtit eivät voi toimia ohjattavansa avustajina, mutta mikään ei estä perheitä palkkaamasta Valtteja tuntityötä tekeviksi henkilökohtaisiksi liikunta-avustajiksi ohjelman päättymisen jälkeen.