Uinnin monet muodot

Harri Koivisto ja Hanna Hämeenaho (kuva: Tiina Siivonen)

Vesi elementtinä sopii monelle. Olipa toimintakyky mikä tahansa, niin lähes jokainen pystyy olemaan vedessä kelluen, uiden tai juosten. Nekin, joiden kuivalla maalla on haastava liikkua tai esim. hyppiä, pystyvät siihen vedessä. Suomessa uimahalleja löytyy monesta kunnasta ja kaupungista. Talviaikaankin uiminen on mahdollista. Kesällä mahdollisuuksia on monia: lammet, joet, järvet, meret. Tosin joskus esteettömien rantojen löytäminen voi olla haastavaa.

VAU:n Iloliikuttaja-koulutuksen käyneet vertaisohjaajat Hanna Hämeenaho ja Harri Koivisto ovat molemmat vedessä viihtyjiä. Hanna harrastaa uintia niin kesällä kuin talvellakin.

– Opin uimaan jo hyvin nuorena, ennen kouluikää. Vanhemmat kuljettivat rannoille. Pidän enemmän kylmästä vedestä ja siksi käyn talviaikaan 4–5 kertaa viikossa avannossa. Avantouintiin sain sykäyksen siskoni kautta, joka houkutteli mukaan. Voisikin sanoa, että uin ympäri vuoden. Vesi on mahtava, sillä se kuormittaa monella tavalla. Altaassa voi jumpata, juosta ja vain uida. Vedessä voi vain rentouttua ja se virkistää. Itselleni vesi on luonnonlääke sairastamaani MS-tautiin.

Hanna kertoo, että jos aikoo aloittaa avantouinnin, on hyvä jatkaa sitä hiljalleen kesästä jäiden tuloon saakka. Hän itse käyttää avantouinnissa uimakenkiä ja neopreenihanskoja. Hanna menee avantoon ilman saunaa. Tähän jokaisen on kokeiltava itselleen sopiva keino eli saunasta vai ilman saunaa avantoon. Kylmin vesi, jossa Hanna on uinut oli +1 asteista.

– Avantouinnissa on hyvä kokeilla omia rajojaan. Siitä jää hyvä tunne ja aina ei kaipaa edes saunaa. Auttaa uupumusoireisiin, sanoo Hanna.

Harri Koivisto asuu Toijalassa, jossa ei ole uimahallia. Lähin halli löytyy Valkeakoskella, jonne matka taittuu 20 minuutissa. Harri on oppinut uimaan myös nuorena ja ui aina kun on mahdollisuus.

– Tykkään uida rauhassa, joten mietin ajankohdan, milloin menen uimahalliin. En silloin, kun kaikki koululaiset ovat paikalla. Jumppaan vedessä paljon ja juoksen vesijuoksua vyöllä ja ilman. Matkauinti jää vähemmälle. Kesällä tulee mökin lähirannassa uitua paljon. Kun ensin on huhkinut puutalkoissa sahan ja kirveen kanssa, on mukava pulahtaa järveen sen jälkeen. Myös vesijuoksu luonnonvedessä on mukavaa, kertoo Harri kokemuksistaan.

Avantouintiakin on Harri kokeillut, mutta se ei kuulu suosikkeihin.

– Uin viime vuonna +7-asteisessa vedessä ja se oli todellinen pulahdus. Keväällä aloitin +9-asteisessa vedessä ja siitä oli hyvä jatkaa hellekesään. Ihanne olisi, jos kotona olisi pieni allas, johon voisi pulahtaa jumppaamaan ja vähän juoksemaan, Harri haaveilee.

Molemmat Iloliikuttajat kannustavat veteen. Se virkistää ja siellä voi liikkua monipuolisesti. Vielä ehtii luonnonvesiinkin ennen jäitä. Iloliikuttaja-koulutuksen aikana 24.–26.9. Pajulahden liikuntakeskuksessa molemmat kävivät jo aamu-uinnilla ennen koulutuksen alkamista. Hannan ja Harrin mielestä uusitun rantasaunan laiturilta oli helppo mennä veteen, sillä kaiteet ja portaat olivat hyvät. Kaikki uimaan – puli puli!

Teksti ja kuva: Tiina Siivonen