Special Olympics -kisat: Unified-partneri saa arvokasta oppia yhdenvertaisuudesta

Unified-partneri Aleksi Mäkinen

Special Olympics -kisojen yksi tärkeimmistä tehtävistä on tuoda kehitysvammaisten henkilöiden elämää tutummaksi ympäröivälle yhteiskunnalle. Yksi keinoista tähän on Unified-urheilu: Osassa kisoissa järjestettävistä lajeista kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit urheilevat rinta rinnan samassa joukkueessa.

Belgian Antwerpenissa järjestettävissä Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa on yhtenä lajina mukana Unified-koripallo, ja Suomesta on mukana joukkue ensimmäistä kertaa.

Unified-koripallossa partnereista kaksi on samanaikaisesti kentällä yhdessä kolmen kehitysvammaisen pelaajan kanssa. Ainoa rajoitus partnereiden pelaajille on se, etteivät he saa dominoida peliä. Kun Suomi voitti Antwerpenissa tiistain ottelussaan Saksan 28–21, tekivät suomalaispartnerit vain kolme pistettä. Urheilijat vastasivat lopuista 25:stä.

– Tärkeimmät ominaisuudet partnerille ovat peliäly ja kommunikaatiotaidot. Täytyy nähdä, mitä seuraavaksi kannattaa tehdä ja kyetä opastamaan muita pelaajia kentällä, kertoo espoolainen partneri Aleksi Mäkinen.

Mäkinen päätyi partneriksi osin sattumalta. Hän oli moppipoikana Suomen koripallomaajoukkueen pelissä, jonka tauolla pelattiin Unified-koripallon näytösottelu. Yksi pelin partnereista oli sairastunut ja tuolloin vantaalaisen PuHun A-pojissa pelannutta Mäkistä pyydettiin ikään kuin lennosta mukaan.

– Yllättävän helposti sitä pääsi kärryille tästä partnerihommasta, seuraavana syksynä PuHun Unified-joukkueessa aloittanut Mäkinen sanoo.

– Tämä on todella avannut silmiä. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta kehitysvammaisista henkilöistä. Ihan normaalia porukkaahan tässä ollaan, hän jatkaa.

Suomi varmisti tiistain Saksa-voitolla jo paikan perjantaina pelattavaan finaaliin. Alkukangertelun jälkeen Sisu-Sudet -lempinimellä kulkevan Unified-joukkueen peli on lähtenyt sujumaan mainiosti.

– Hyvä tiimityöskentely, hyvä puolustus, hyvä kannustus, summasi joukkueen pelaaja, vantaalainen Heikki Pääkkönen.

Suomen naisten jalkapallojoukkueen päivän ilonaihe oli helsinkiläisen Alina Siparin rangaistuspotkusta Sveitsiä vastaan ampuma turnauksen avausmaali. Suomi hävisi päivän molemmat ottelunsa: Unkarille 0–6 ja Sveitsille 1–4.

– Ihan hyvin meni, mutta otti niin koville, ettei melkein pysty puhumaan, Suomen mainiosti torjunut maalivahti Aino-Maija Koskenniemi puhalteli.

Suomen mitalitili aukesi tiistaina Antwerpenin uima-altaalla, jossa turkulainen Taru Luotonen ui hopealle 100 metrin selkäuinnissa.

– Aivan mielettömän mahtava fiilis, vaikka vähän jäi käännökset kauas seinästä, Luotonen totesi.

Jyväskyläläiset Perttu Ylä-Sahra ja Aleksi Kaidesoja sijoittuivat viidensiksi omilla uintimatkoillaan: Ylä-Sahra 100 metrin vapaauinnissa ja Kaidesoja 25 metrin vapaauinnissa.

Kehitysvammaisten Special Olympics Euroopan Kesäkisoissa Antwerpenissa kilpailee n. 2000 urheilijaa. Heistä 35 on suomalaisia. Suomalaisurheilijoiden lajit ovat uinti, yleisurheilu, judo, Unified-koripallo ja jalkapallo.

Kisojen kotisivut: www.so2014.com

Lue lisää Special Olympics -toiminnasta: www.specialolympics.fi

Special Olympics Euroopan Kesäkisat, Antwerpen, Belgia 13.-20.9.2014

Uinti

Miehet

25 m vu, divisioona 1: 1) Wojciech Gajcy Puola 14,58, 2) Jacky Pynte Belgia 15,27, 3) Jonathan Borg Malta 15,37,… 5) Aleksi Kaidesoja Suomi 16,44.

100 m vu, divisioona 1: 1) Adam Mark Meanwell Iso-Britannia 1.00,62, 2) Matthias Attard Malta 1.01,48, 3) Kieran Paul Neary Iso-Britannia 1.03,70,… 5) Perttu Ylä-Sahra Suomi 1.17,94.

Naiset

100 m su, divisioona 1: 1) Nina Schelles Belgia 1.20,86, 2) Taru Luotonen Suomi 1.51,42, 3) Rose-Marie Robertsson Ruotsi 1.52,10.

Jalkapallo

Alkusarja

  • Suomi–Unkari 0–6
  • Suomi–Sveitsi 1–4 (Suomen maali: Alina Sipari)
Unified-koripallo

Alkusarja

  • Suomi–Saksa 28–21

Suomi varmisti paikan loppuottelussa.