Maalivahti Karko torjui kuin noiduttuna, mutta Kiina nousee kelkkajääkiekon B-sarjaan

Suomi taipui Kiinalle 0–5 (0–2, 0–2, 0–1) -lukemin kelkkajääkiekon C-sarjan MM-kilpailujen päätösottelussa Vierumäellä. Tulos tietää sitä, että Kiina nousee B-sarjaan vuodeksi 2019 ja Suomi jää odottamaan uutta yritystä vuoden 2020 C-sarjan kisoista.

Selkeistä tappiolukemista huolimatta Suomen joukkueella ei ole syytä laittaa päätä pensaaseen, sillä vastus torstaina oli erittäin kova. Kiinassa panostetaan kaikkiin talvilajeihin voimakkaasti, kun vuoden 2022 Pekingin talviolympialaiset ja -paralympialaiset lähestyvät.

– Kova meillä oli yritys, mutta kaverin taitotaso oli sen verran kova, että ei pystytty nyt parempaan. Kiinalla taitaa olla paralympiajoukkue kasassa tuossa, Suomen maalivahti Timo Karko totesi.

Karko valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi ottelussa ja koko turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Helsinkiläinen esitti Kiinaa vastaan lukuisia loistavia torjuntoja.

– Tässä taannoin Norjaa vastaan minulle tuli 79 torjuntaa, nyt niitä oli vain kolmisenkymmentä, joten tämähän oli aika helppoa. Ei vain, kiinalaisten laukaukset lähtevät tosi lujaa ja nopeasti. Maalivahtina joutuu tekemään aika lailla töitä, kun on ammattilaukojat vastassa, Karko totesi.

– Joukkueemme kehitys on ollut suurta, kun vertaa edellisiin C-sarjan kisoihin kaksi vuotta sitten. Luulen, että nyt alkaa olla porukka valmis nousemaan B-sarjaan, kun vain päästään ensi kerralla kokeilemaan, hän jatkoi.

Kiinalle B-sarja puolestaan tulee olemaan vain astinlauta kohti A-sarjaa ja maailman huippua. Joukkueen venäläisvalmentaja Nikolay Sharshukov valmensi aiemmin venäläistä seurajoukkuetta, kunnes sai reilu vuosi sitten yhteydenoton Kiinasta. Nyt hän on ollut vuoden tiiviisti yhdessä Kiinan joukkueen kanssa. Pelaajat olivat Sharshukovin aloittaessa täysiä aloittelijoita.

– En ole päässyt käymään kotonani koko 12 kuukauden aikana. Joukkueella on harjoituksia 6–7 kertaa viikossa ja 2–3 kertaa päivässä, Sharshukov kertoi.

Suomen maajoukkuepelaajille vastaavat määrät ovat utopiaa. Suurin osa maajoukkuepelaajista harjoittelee Riihimäellä ja edustaa paikallista Kiekko-Nikkareita. Säännöllistä kelkkajääkiekkotoimintaa on lisäksi Turussa, Jyväskylässä ja Oulussa.

– Positiivista on, että on saatu junioritoimintaa. Lähivuosina voi olla, että päästään pelaamaan kansallista sarjaakin. Sanotaan 3–5 vuotta, niin se on ihan realistista. Sitä kautta voidaan sitten saada kova maajoukkuekin, totesi Suomen joukkueen puolustaja Lasse Pakarinen.

 

Kelkkajääkiekon C-sarjan MM-kilpailut, Vierumäki 6.–8.11.2018

Suomi–Kiina 0–5 (0–2, 0–2, 0–1)

1. erä

  • 00.51 0–1 Che Hang (Shen Yi Feng, Hu Guang Jian)
  • 01.40 0–2 Che Hang (Shen Yi Feng)

2. erä

  • 16.08 0–3 Cui Yu Tao yv.
  • 23.32 0–4 Guo Xi Zhu (Cui Yu Tao)

3. erä

  • 40.35 0–5 Guo Xi Zhu (Wang Zhi Dong) av.

Rangaistukset: Suomi 1x2 min, Kiina 5x2 min.

Maalivahtien torjunnat: Timo Karko Suomi 8+7+11=26, Ji Yan Zhao Kiina 3+0+0=3.