European Para Youth Games Pajulahdessa 25.–30.6.2019

Suomi on saanut isännöitäväkseen Euroopan nuorten paraurheilukilpailut, European Para Youth Gamesin (EPYG) vuodelle 2019. Kilpailutapahtuma järjestetään 25.–30. kesäkuuta 2019 Lahden Liikuntakeskus Pajulahdessa. 

Pajulahden EPYG-kilpailuissa lajeina ovat yleisurheilu, uinti, boccia, pöytätennis, näkövammaisten judo, maalipallo, pyörätuolikoripallo ja purjehdus sekä näytöslajina sokkopingis. Kisat on suunnattu 13–23-vuotiaille paraurheilijoille.

Edellisen kerran EPYG-kilpailut järjestettiin Italian Liguriassa syksyllä 2017. Tuolloin kisoihin osallistui yli 600 urheilijaa 26 eri maasta. Tätä ennen kisat oli järjestetty vuosina 2011 ja 2012 Tšekin Brnossa ja vuonna 2015 Kroatian Varazdinissa. Pajulahden EPYG-kisat ovat siis viidennet laatuaan. EPYG on vuoden 2019 suurin paraurheilutapahtuma Suomessa. 

– EPYG tarjoaa nuorille paraurheilijoille ainutlaatuisen tilaisuuden kokea kansainvälinen monilajinen kilpailutapahtuma. EPYG:n kautta koko paraurheilu saa hienoa näkyvyyttä ja tapahtumana se vahvistaa Suomen roolia Euroopan paralympiakomiteoiden joukossa, iloitsee Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski.

– On todella upeaa saada tällainen kilpailu Suomeen ja Pajulahteen. Tämä tapahtuma tukee loistavasti Pajulahden pitkäaikaista kehitystyötä vammaisurheilun parissa, kertoo Pajulahden valmennuskeskuksen johtaja Mikko Levola.

Tapahtuman kummina toimii ratakelauksen viisinkertainen paralympiakultamitalisti Leo-Pekka Tähti.

– On hienoa saada kisat Suomeen. Suomessa paraurheilun arvostus on ollut selkeässä kasvussa. Nuoria tarvitaan mukaan ja kisat toimivat varmasti heille hyvänä ponnahduslautana tulevaisuuteen. On tärkeää saada jo nuoruusvaiheessa kokemusta kansainvälisestä ilmapiiristä ja kisafiiliksistä. Se antaa intoa heille ja ruokkii varmasti myös tulevaisuutta. Toivottavasti kisojen avulla saadaan myös uusia potentiaalisia urheilijanuorukaisia mukaan paraurheilun maailmaan, kertoo Tähti.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Liikuntakeskus Pajulahti yhdessä Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n kanssa.

Lähde: Suomen Paralympiakomitean tiedotus

Lisätiedot EPYG-kisojen lajeista, joissa VAU toimii lajiliittona

  • Maalipallo, lajipäällikkö Timo Pelkonen, puh. 050 596 5015, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Boccia, valmennuspäällikkö Tuomas Törrönen, puh. 050 408 6152, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Sokkopingis, lajipäällikkö Petri Räbinä, puh. 050 596 5014, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.