Riina-Kaisa Ojala ammensi oppia Johtaa kuin nainen -koulutuksesta

Riina-Kaisa Ojala

Sähköpyörätuolisalibandymaajoukkueen joukkueenjohtaja Riina-Kaisa Ojala edusti vammaisurheilua Olympiakomitean vuoden mittaisessa Johtaa kuin nainen -koulutuksessa, joka päättyi syksyllä 2018. Koulutuksen tavoitteena oli lisätä johtamisosaamista liikunnassa ja urheilussa sekä kannustaa lisää naisia hakeutumaan päätöksentekopaikoille.

Koulutukseen valittiin 20 osallistujaa 96 hakijan joukosta. Osallistujien edustama lajikirjo oli laaja nyrkkeilystä amerikkalaiseen jalkapalloon.

– En olisi uskonut, että tulen valituksi. Tämä on ollut todella opettavaista ja on päässyt tapaamaan ihmisiä monista eri lajeista, Ojala sanoo.

Koulutus koostui viidestä lähijaksosta, joissa paneuduttiin mm. verkostoitumiseen, esiintymiseen, viestintään ja ihmisten johtamiseen. Koulutuksissa oli mukana asiantuntijaluennoitsijoita ja roolimalleja. Lisäksi jokainen osallistuja sai henkilökohtaisen mentorin. Ojalalla se oli Valtion liikuntaneuvoston yhdenvertaisuus- ja tasa-arvojaoston puheenjohtaja Suvi Helanen.

– Toivoisin, että tälle voisi tulla jotain jatkoakin, mutta jo nyt olen saanut tästä koulutuksesta tosi paljon. Haluaisin tulevaisuudessa tehdä töitä suomalaisen paraurheilun parissa, toteaa Ojala, joka opiskelee ensimmäistä vuotta Vierumäellä liikunnanohjaajaksi.

Keminmaalaislähtöinen Ojala, 32, on valmentanut ja ohjannut tanssia ja voimistelua 12-vuotiaasta saakka. Hän teki avustajan töitä ja sitä kautta tutustui oululaiseen sähköpyörätuolisalibandynpelaajaan Anni Manneliniin.

– Anni tiesi valmentajataustastani ja kysyi minua mukaan Oulun sähköpyörätuolisalibandyjoukkueen valmennukseen. En tiedä olenko yllytyshullu, mutta olin jo samana päivänä joukkueen treeneissä mukana, Ojala hymähtää.

Tämän jälkeen Ojala on tehnyt paljon sähköpyörätuolisalibandyn, mutta myös muun soveltavan liikunnan ja vammaisurheilun parissa. Marraskuussa hän oli töissä Vierumäellä kelkkajääkiekon C-sarjan MM-kisojen kisatoimistossa.

– Ajattelen vahvasti, että kaikilla pitää olla yhtäläinen mahdollisuus liikkua ja urheilla. Se on minulle sydämen asia.

– Vierumäellä opiskellessakin tuon aina kärkkäästi soveltavan liikunnan näkökantoja esille. Vierumäellä on kyllä muutenkin Suomen paras soveltavan liikunnan ohjelma.

Sähköpyörätuolisalibandyssa Suomen maajoukkue jäi harmillisesti rannalle vuoden 2018 MM-kilpailuista. Pelillisesti maajoukkue on kuitenkin hyvässä iskussa ja uusia, nuoria pelaajia on saatu mukaan.

– Nyt tässä on vireillä projekti vuodelle 2020, että saataisiin EM-kisat tänne Suomeen. Mikä olisikaan hienompaa kuin voittaa kultaa kotiyleisön edessä.

Lue lisää Johtaa kuin nainen -koulutuksestawww.olympiakomitea.fi/olympiakomitea/vastuullisuus/tasa-arvo-2/johtaa-kuin-nainen