EKS:n Specials-joukkue toteuttaa kiekkoiluhaaveita matalalla kynnyksellä

Teijan ja Ellinooran ylävitoset

Espoolaisen Malkin perheen kaksi tyttöä ovat pelanneet jääkiekkoa ja ringetteä pitkään ja heidän harrastuksensa myötä myös pikkuveli Matsille, 12, on jäähalli tullut tutuksi. Hänkin olisi mieluusti pelannut, mutta sopivaa joukkuetta ei löytynyt. Matsilla on kehitysvamma.

Äiti Teija Malk, itsekin harrastekiekkoilija ja -ringetenpelaaja, oli keskustellut asiasta erään toisen kehitysvammaisen pojan äidin kanssa, pohtinut miksei kehitysvammaisillekin voisi olla omaa jääkiekkojoukkuetta.

– Ja sitten vain ryhdyttiin tuumasta toimeen, Teija Malk sanoo.

Espoon Kiekkoseura tuntui luontevalta kodilta erityisryhmäjoukkueelle, sillä se oli ollut Malkin tyttöjen seura jo pitkään. EKS:n päässä ajatus otettiinkin lämpimästi vastaan.

Myös Espoon kaupungilta toiminnalle näytettiin kirkkaan vihreää valoa. Syksyllä 2018 perustettu Specials-joukkue toimii EKS:n alaisuudessa Espoon kaupungin tuella. Laaksolahden harjoitushallissa treenaavaan Specials-joukkueeseen liittyminen ja viikoittainen harjoittelu on maksutonta.

Espoon kaupungin kautta Teija Malk löysi myös ohjaajaparin. Ville Ylinen on entinen junioreiden SM-tason jääkiekkoilija, joka joutui luopumaan pelaamisesta näkövamman vuoksi. Hän oli tiedustellut kaupungin liikuntatoimelta keinoa päästä jatkamaan itselleen rakkaan lajin parissa sattumalta samoihin aikoihin, kun Malk oli kertonut ideastaan perustaa uuden erityisryhmäjoukkueen.

Mats tuulettaa.

Malk ja Ylinen ovat ohjanneet noin kymmenkuntaa lasta ja nuorta Laaksolahden harjoitushallissa torstaisin klo 16–17 läpi syksyn 2018. Lisääkin tulijoita mahtuu mukaan ja kynnys on pidetty tarkoituksella mahdollisimman matalana.

– Aiempaa kokemusta lajista ei tarvita, mukaan voi ottaa myös perheenjäseniä ja halutessaan voi vaikka vain luistella, ei ole pakko pelata, jos ei halua. Ja meillä on ringettevälineetkin, joten sitäkin voidaan kokeilla, Malk sanoo.

Malk on mainostanut Specials-joukkuetta mm. VAU:n kautta ja kouluihin jaettujen mainosten avulla.

– Vaikka joukkue on Espoossa, niin tämä on avoin kaikille. Eli voi tulla Helsingistä, Vantaalta tai vaikka Kirkkonummelta. Myöskään diagnooseja ja lääkärinlausuntoja emme ala tutkimaan, Malk painottaa.

Specials-joukkueen pelaaja, 11-vuotias Ellinoora ilmoittaa luistelun olevan ”ihan helppoa”. Jääkiekon lisäksi myös ratsastusta harrastava espoolainen latoo kiekkoja tottuneesti verkkoon Laaksolahden hallissa.

– Maalin tekeminen on parasta jääkiekossa, hän linjaa.

Myös Mats Malk, se sama kaveri, joka vielä viime keväänä joutui tyytymään seuraamaan sivusta, kun isosiskot kiisivät jäällä, sanoo nauttivansa maalinteosta.

– Hyvältä tuntuu, kun nyt on oma joukkue, Mats toteaa.

Joukkuelajit ovat hänelle entuudestaan tuttuja. Hän on pelannut jalkapalloa FC Hongassa ja salibandya Westend Indiansissa. Sekä Cheekiä kuunteleva Mats että Robinista pitävä Ellinoora käyvät Postipuun koulua.

Mats mainitsee esikuvikseen Washington Capitalsin Alexander Ovetshkinin ja Helsingin IFK:n Lennart Petrellin. Nyt, oman joukkueen myötä, fanituksen kohteetkin tuntuvat olevan mailanmitan aiempaa lähempänä.

– Joku päivä minä pelaan vielä NHL:ssä, Mats sanoo.

Lisätiedot Espoon Kiekkoseuran Specials-joukkueestawww.espoonkiekkoseura.fi/ringette/eks-specials

Muita erityisryhmien jääkiekkotoimintaa Suomessa järjestäviä tahoja löytyy VAU:n Löydä oma seura -palvelusta

Huom! Jos oman seuranne tietoja ei palvelusta löydy, onnistuu seuran ilmoittaminen vaivattomasti sähköisellä lomakkeella.