Special Olympics -koripalloviikko: Nette Tuominen on koripalloilija ja koripallovalmentaja

Nette Tuominen (kuva: Jussi Jääskeläinen)

Euroopan Special Olympics -koripalloviikkoa vietetään 24.11.–2.12. Tuona aikana Suomessa pelataan runsaasti Unified-koripallosarjan pelejä. Ottelutarjontaan voi tutustua täällä. Ohesta voi lukea myös tarinaa yhdestä hienosta koripalloilijastamme, vantaalaisesta Nette Tuomisesta:

Nette Tuominen oli 10-vuotias, kun hän bongasi vanhempiensa kanssa Vantaan Sanomista jutun paikallisen koripalloseuran PuHun erityisryhmästä. Nyt Tuominen on 23-vuotias ja koripallouraa on takana jo pitkälti toista vuosikymmentä.

– Koripallossa hienointa ovat kaverit, ja se että aina oppii jotain uutta, Tuominen sanoo.

Nuori vantaalaisnainen paitsi oppii itse koripallon parissa myös opettaa muita. Hän on nimittäin toiminut 2010-luvun alkupuolelta saakka myös PuHun nuorten erityisryhmän, Sisu Junioreiden yhtenä valmentajista.

– Valmentaja Carola Busi kysyi, että oletko kiinnostunut. Mietin sitä varmaan jonkun tunnin ja sanoin sitten, että joo, Tuominen muistelee.

– Apuvalmentajana oleminen on ollut tosi kivaa. Siinä saa kannustaa muita ja näyttää, miten eri treenit tehdään. Autan myös sitomaan kengännauhoja kiinni, hän toteaa.

Koripallokauden ollessa käynnissä, eli alkusyksystä pitkälle kevääseen, PuHun treenisali Pähkinärinteen koululla tulee Tuomiselle hyvin tutuksi. Oman joukkueen harjoituksia on kolmesti viikossa ja kerran viikossa hän valmentaa Sisu Junioreita. Tämän lisäksi hän käy kerran viikossa ratsastamassa Kirkkonummella ja harrastaa myös uimista. Kesäisin Sisu Juniorit ovat kokonaan tauolla ja Tuomisen omalla joukkueella PuHu Unifiedilla on kerran viikossa oheisharjoitukset.

Tuomisen ja monen muun pitkään koripalloa harrastaneen naispelaajan yksi unelma toteutuu maaliskuussa 2019, kun naisten Unified-koripallojoukkue lähtee ensimmäistä kertaa Special Olympics -kesämaailmankisoihin, jotka järjestetään Abu Dhabissa. Miesten joukkue on ollut ennen Abu Dhabia mukana jo vuoden 2014 Euroopan kisoissa Belgiassa ja 2015 maailmankisoissa Los Angelesissa. Unified-koripallossa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit pelaavat samoissa joukkueissa.

– Kivat odotukset on ennen kisoja. Pojat ovat jotain kertoneet aiemmista kisoista. Itse olen ollut kerran Dubaissa, joka on siinä lähellä. Siellä oli ainakin hienon näköistä, paljon vanhaa ja sitten isoja kerrostaloja, vähän kaikenlaista. Ruoka oli hyvää, Tuominen kertoo.

Nette Tuominen valmistui keväällä 2018 Espoon Leppävaarasta Keskuspuiston Ammattiopiston kotityö- ja puhdistuspalvelujen koulutusohjelmasta eli Kopusta.

Special Olympics European Basketball Week