Paralympiakomitean ja VAU:n yhdistymisestä aiesopimus

Tero Kuorikoski ja Riikka Juntunen

Suomen Paralympiakomitean ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n hallitukset ovat hyväksyneet aiesopimuksen järjestöjen toimintojen yhdistämisestä siten, että 1.1.2020 alkaen järjestöjen toiminta olisi yhden järjestön alla.

Paralympiakomitea ja VAU muodostavat ohjausryhmän, joka vie prosessia eteenpäin. Lisäksi muodostetaan seitsemän eri aihealueisiin keskittyvää työryhmää, jotka koostuvat järjestöjen hallitusten jäsenistä ja toimihenkilöistä. Työryhmien esitysten pohjalta laaditaan esitys yhdentymisen mallista, josta päättävät VAU:n ja Paralympiakomitean liittokokoukset yhdessä viimeistään toukokuun loppuun mennessä.

Paralympiakomitean ja VAU:n yhdistymisessä on kyse eräänlaisesta ympyrän sulkeutumisesta suomalaisen vammaisurheilun järjestökentän historiassa. Paralympiakomitea (silloinen Suomen Paralympiayhdistys) perustettiin vuonna 1994, jotta Suomessa olisi Olympiakomitean tapaan yksi instanssi, joka koordinoi suomalaista vammaishuippu-urheilua ja lähettää paralympiajoukkueen kisoihin. Tätä ennen joukkueiden lähettämisestä olivat vastanneet yhdessä silloiset Suomen Invalidien Urheiluliitto (SIU) ja Näkövammaisten Keskusliiton liikuntatoimi.

Vuosikymmen sitten diagnoosipohjaiset vammaisurheilujärjestöt – SIU, NKL:n liikuntatoimi, Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu sekä Elinsiirtoväen Liikuntaliitto – aloittivat yhdistymisprosessin, jonka seurauksena Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU aloitti toimintansa vuoden 2010 alusta.

Paralympiakomitea käynnisti vuoden 2017 alussa strategisen asemoitumisprosessin, joka päätyi yhteinen tulevaisuus -hengessä antamaan suosituksen rakenteesta, jolla vammaisurheilun keskeisiin menestystekijöihin pystyttäisiin vastaamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Paras ja ensisijainen rakenteellinen ratkaisu on Paralympiakomitean, VAU:n ja Olympiakomitean yhdistyminen. Olympiakomitean hallitus ilmoitti syksyllä 2017, että ratkaisu on syvemmän selvittämisen arvoinen, mutta Olympiakomitealla ei ole prosessiin valmiutta ennen vuotta 2021. Ensimmäisenä vaiheena Paralympiakomitea ja VAU yhdistävät toimintansa.

Suomen Paralympiakomitea on rekisteröity yhdistys, joka kehittää ja koordinoi vammaishuippu-urheilua. Se on yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka toteuttaa kaikilla toimillaan urheilun tasa-arvoa ja edistää mahdollisuuksia tavoitella kansainvälistä huippu-urheilumenestystä kesä- ja talviparalympialaisissa. 

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU on valtakunnallinen urheilu- ja liikuntajärjestö liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille sekä elinsiirron saaneille henkilöille. VAU toimii lajiliittona pääasiassa sellaisissa vammaisurheilulajeissa (esim. maalipallo ja boccia), joille ei löydy luontaista kotipesää urheilun lajiliittojen joukosta. Lisäksi VAU vastaa kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -toiminnasta sekä elinsiirron saaneiden liikunnasta ja urheilusta.

Lisätiedot:

  • Suomen Paralympiakomitea, pääsihteeri Tero Kuorikoski, puh. 0400 242 009, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
  • Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU, toiminnanjohtaja Riikka Juntunen, puh. 0400 340 091, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.