VAU:n joulukalenteri, luukku 7 – Piia Korpi

Piia Korpi

Olen Piia Korpi ja toimin VAU:ssa koulutuskoordinaattorina. Koulutusasioiden ohella toimenkuvaani kuuluvat mm. Ahos-apuraha ja Startti-stipendi. Lisäksi vastaan jälleen ensi vuoden marraskuussa järjestettävästä Liikuntamaa-messutapahtumasta yhdessä tiimimme kanssa.

Vapaa-aikani kuluu lähes täydellisesti tanssin merkeissä. Kilpailemme parini kanssa same sex -latinalaistansseissa kategoriamme kansainvälisellä huipulla. Harjoittelemme päivittäin. Tanssin harjoitteluun sisältyy hyvin monenlaisia elementtejä: paljon tekniikan hiomista ja fyysisen suorituksen sujuvoittamista ja täsmentämistä, parin välisen kommunikaation ja yhteyden kehittämistä ja syventämistä, panostusta musikaalisuuteen, ilmaisuun ja viimeistelyyn. Lisäksi tulevat ryhmä- ja yksityistunnit, leirit, viikoittaiset kilpailunomaiset harjoitukset ja oheisharjoittelu, kuten lihaskuntoharjoittelu ja venyttely.

Viidestä Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmastakin tutusta latinalaistanssista bravuurejamme ovat energinen Jive ja tunnelmaltaan intensiivinen Paso Doble. Tanssi edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja kestävyyttä sekä erityisesti keskivartalon voimaa, mutta pelkkää urheilua se ei, ainakaan minulle, ole. Ajattelen niin, että nämä fyysiset edellytykset mahdollistavat tanssillisen ilmaisun, joka on lähempänä taidetta kuin sporttia. 

Tanssissa parasta ja haastavinta on se, ettei siinä mikään tule koskaan valmiiksi, vaan jokaisella osa-alueella on mahdollista kehittyä aina pidemmälle. Samalla kuitenkin on kyettävä, ainakin kilpailuissa, toteuttamaan yhdessä jotakin valmista ja paketoimaan kunkin hetken tilanne sen näköiseen pakettiin, ettei se jätä katsojalle tai tuomarille kysymysmerkkejä. Vaikka kisalattialla kaatuisi takapuolelleen, on tämäkin hoidettava tyylillä, niin kuin kyseessä olisi ihan suunnitelmien mukainen juttu. Pari kertaa olen kokeillut, ihan hyvällä menestyksellä.

Nautin tanssissa eniten yksinkertaisilta vaikuttavissa mutta todellisuudessa hyvin haastavissa liikkeissä kehittymisestä ja näiden harjoittelusta sekä esiintymis- ja kilpailutilanteiden flowsta. Parasta on, kun pystyy jakamaan ainutkertaisen hetken tilassa, ajassa ja musiikissa yhdessä oman parin ja yleisön kanssa. Yleensä kilpailumme ovat ulkomailla, mutta nyt seuraavat kisat ovat Vantaalla 30.12. Joulun odotus menee siis hyvinkin tiiviisti tanssisaleilla!

Oman treenaamisen ja kilpauran ohella myös opetamme parini kanssa useampana iltana viikossa. Omien parien opettaminen antaa paljon iloa ja energiaa arkeen. On hieno huomata, kuinka parit innostuvat, oppivat ja kehittyvät kukin omia tavoitteitaan kohti ja omassa tahdissaan. Joskus ajatellaan, että tanssijan pitää olla sellainen ja tällainen. Ei pidä. Tanssissa jokainen voi olla juuri sellainen kuin on ja pitkällä tähtäimellä myös tulla sellaiseksi, millaiseksi haluaa tulla. Se juuri tekee tanssista kiehtovaa.

VAU:n joulukalenterissa joka päivä jouluaattoon saakka VAU:n työntekijä tai aktiivinen vapaaehtoistoimija esittelee itsensä. Joulukalenterin aiemmat luukut löytyvät TÄÄLTÄ.