VAU:n joulukalenteri, luukku 10 – Antti Rusi

Antti Rusi

Olen Antti Rusi, toimin VAU:n kouluttajana ja olen ollut monessa mukana. Olen muun muassa kehitellyt Angry birds -pesiksen, joka oli alun perin näkövammaisille, koska purulelu piti ääntä, jolloin osallistujat kuulivat mihin ja missä väline liitää.

Angry-pesis on kehittynyt vuodesta 2001 ihmisritsasta askel askeleelta. Ihmisritsa tarkoitti alunperin sitä, että kaksi polkupyörän sisäkumia yhdistettiin toisiinsa, ja kaksi ihmistä toimivat ritsan tolppina. Yksi henkilö käytti koiran purulelua ammuksena. Näillä välineillä kyettiin ampumaan tarkkuutta, vielä ei voitu puhua pesiksestä. Välineet kehittyivät tähän päivään siten, että jumppakuminauhoista siirryttiin kuminaruihin. Jumppakuminauha ei kestänyt. Säännöt sovellettiin pesiksen kaltaisiksi.

Nykyään on hauska seurata henkilöitä, jotka osallistuvat koulutuksiin tai tapahtumiin, joissa käytetään 6–10 mm kuminarua ja kanan mallista purulelua (joka vinkuu) ja joilla voi pelata "pesäpalloa" hymy korvissa.

Välineellä on väliä ja hauskuus syntyy tutuista peleistä, kun välineitä ja sääntöjä sovelletaan kaikille sopiviksi.

VAU:n joulukalenterissa joka päivä jouluaattoon saakka VAU:n työntekijä tai aktiivinen vapaaehtoistoimija esittelee itsensä. Joulukalenterin aiemmat luukut löytyvät TÄÄLTÄ.