Pilotti Törmänen lopettaa – Ollanketo jatkaa uraansa

Pekingissä 2008 maantieajon paralympiahopeaa tandem-luokassa saavuttaneet Jarmo Ollanketo ja Marko Törmänen lopettavat yhteisen uransa. Ollanketo jatkaa urheilemista uuden pilotin kanssa.

Syksystä 2007 lähtien tandem-kaksikko on ajanut menestyksekkäästi kilpaa edustaen Suomea Pekingin ja Lontoon paralympialaisissa sekä useissa vammaispyöräilyn MM-kilpailuissa. Päättyvällä kaudella he ylsivät vammaispyöräilyn maailmancupin kokonaispisteissä kuudenneksi, joka jää heidän yhteisen uran parhaaksi saavutukseksi tällä tasolla.

– Törmänen joutuu lopettamaan uransa uusien työhaasteidensa vuoksi, ja merkittävä yhteistyörupeama siis päättyy. Vuodesta 2005 on menty, ensin hiihdossa, jossa Marko toimi opashiihtäjänäni muun muassa Torinon ja Vancouverin talviparalympialaisissa, ja sittemmin pyöräilyssä, kommentoi uraansa uuden pilotin kanssa jatkava Ollanketo.

– Markon kanssa on ollut helppo toimia niin kilpailuissa kuin harjoituksissa, ja hänhän se on pitkälti hoitanut meidän yhteisiä asioita. Minulle on jäänyt aikaa ja mahdollisuus keskittyä oleelliseen – urheiluun ja kaluston virittämiseen, kiittelee Ollanketo entistä pariaan.

Myös Törmäseltä heruu vuolaita kiitoksia yhteisistä vuosista.

– Nämä kahdeksan vuotta ovat olleet hyvin erityistä aikaa elämässäni. Elämänarvot ovat menneet uusiksi vammaishuippu-urheilun myötä. Para-urheilijat elävät täysillä hetkessä, keskittyvät oleelliseen välittämättä siitä, että heillä on jokin vamma, joka estää joitain toimintoja. Tietäen Jarmon kaikki kohtaamat haasteet tapaturmaisesta silmävammasta mahalaukun syöpään, tiedän, että hän on roolimalli ihan jokaiselle. Itse jatkan tavalla tai toisella Ollankedon taustalla, Törmänen kertoo.

Tommi Martikainen uudeksi pilotiksi

Tommi Martikainen, joka on entinen ammattilaispyöräilijä ja saavuttanut urallaan useita maantiepyöräilyn SM-mitaleja, ottaa Ollankedon pilotin paikan mielenkiinnolla vastaan.

– Olen todella innoissani uudesta haasteesta. Tämä on antanut selkeää lisämotivaatiota harjoitteluun ja oman uran jatkamiseen. Yksi yhteinen harjoitus Ollankedon kanssa on takana, ja vaikka pyörällä on vuosien aikana tullut muutama kilometri ajettua, oli tandemilla ajaminen täysin uusi kokemus. Yhteispelin hiominen huippuunsa vie aikaa, mutta tavoitteet ovat korkealla, kommentoi Martikainen.

Ollaketo–Martikaisen kuten myös muiden Suomen vammaispyöräilymaajoukkueen urheilijoiden tulevan kauden päätähtäin on Greenvillessä Yhdysvalloissa syyskuussa ajettavat vammaispyöräilyn maailmanmestaruuskilpailut. Tämän ohella pari tulee kiertämään maailmancup-kilpailuja pyrkien keräämään Suomelle tärkeitä maapisteitä Rion 2016 paralympialaisia ajatellen.

Lähde: Suomen Pyöräilyunionin tiedote