Kallunki ja Tolppanen pronssille judon EM-kilpailuissa Unkarissa

Päivi Tolppanen ja Jani Kallunki voittivat pronssia näkövammaisten judon EM-kilpailuissa Unkarin Egerissä. Tolppanen taipui alle 63 kilon sarjassa viimeisessä ottelussaan toisen peräkkäisen EM-kultansa voittaneelle Ruotsin Nicolina Pernheimille. Miesten alle 66-kiloisten sarjassa puolestaan oteltiin pronssista ja Kallunki sai näin päättää kisaurakkansa voittoon.

Tolppanen hävisi päivän avausottelussaan Venäjän Elena Bogdanovalle, joka sai ottelussa kyseenalaisen yukon Tolppasen heittoyrityksestä. Tolppanen sai ajettua venäläiselle kolme varoitusta, mutta se ei riittänyt voittoon. Kahdesta seuraavasta ottelusta Tolppanen taisteli voitot. Turkin Caglar Yurinin hän voitti sidonnalla ja Venäjän Svedlana Chesnichenkon ipponin arvoisella heitolla.

Tolppasen pitkäaikainen kilpakumppani Nicolina Pernheim vei mitalin värin ratkaisseessa ottelussa voiton sidonnalla, mutta suomalaiselle oli tarjolla pronssia lohdutukseksi.

– Olisi ollut enemmänkin otettavissa, Tolppanen totesi.

Kallunki aloitti päivänsä voittamalla nihkeässä ottelussa Liettuan Bareikis Osvaldasin vastustajan saaman yhden passiivisuusvaroituksen turvin. Toisessa ottelussaan turkkilaisjudokaa vastaan Kallunki oli jo oma itsensä ja vei ottelun näytöstyyliin.

Semifinaalissa ukrainalainen paralympiavoittaja Davyd Khorava veti Kallungin kaksi kertaa tatamiin kauniilla pyyhkäisyillä. Ensimmäisestä tuli wasari, toisesta ippon ja suomalaisen tie vei pronssiotteluun.

Pronssiottelu venäläistä Nukh Salikhovia vastaan oli tasainen ja jännittävä alusta loppuun. Kallunki heitti Salikhovia uranagella ja kulmatuomari näytti wasaria. Tilanne katsottiin videolta, ja Kallunki sai pisteet. Kallunki sai pari varoitusta ottelun aikana, mutta johtoasema säilyi ja Suomen päivän toinen pronssimitali varmistui.

– Tämä pronssi oli niin taisteluvoitto kuin olla ja voi, Kallunki sanoi.