Kalervo Pieksämäelle Pro Urheilu -tunnustus

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki jakoi Pro Urheilu -tunnustukset Helsingissä tiistaina 4. joulukuuta 2013. Tämänvuotiset Pro Urheilu -tunnustukset saivat hiihtäjät Kalervo Pieksämäki ja Liisa Suihkonen, voimistelija Hannu Rantakari sekä moottoripyöräilijä Yrjö Vesterinen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön jakama tunnustuspalkinto on suuruudeltaan 20 000 euroa. Pro Urheilu -tunnustuspalkintojen lähtökohtana on rahallinen palkinto urheilijoille, jotka ovat lajeissaan saavuttaneet kansainvälistä menestystä. Arvioinnissa on erityisesti otettu huomioon menestys olympialaisissa tai paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Palkinnot myönnetään veikkausvoittovaroista.

Pihtiputaalainen Pieksämäki edusti Suomea kuusissa talviparalympialaisissa ja saavutti yhteensä 12 paralympiamitalia (3 kultaa, 4 hopeaa, 5 pronssia) maasto- ja ampumahiihdosta. Menestyksekkäimmät paralympialaiset hänelle olivat Innsbruckin vuoden 1988 talvikisat, joissa Pieksämäki voitti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa.

Vielä 1998 Naganon paralympialaisissakin Pieksämäki saavutti neljä mitalia (2 hopeaa, 2 pronssia). Viimeisen kerran hän edusti Suomea vuoden 2006 talviparalympialaisissa Torinossa. MM- ja EM-mitaleita Pieksämäellä on yhteensä reilusti toistakymmentä.

– Palkinnon saaminen on iloinen yllätys ja kiitos pitkään jatkuneesta urasta. Oli mukava puhelu, jonka sain ministerin sihteeriltä Levin hiihtoladuille. Palkintosummalla voin toteuttaa sellaisia haaveita, joihin muuten ei olisi ollut mahdollisuutta, Pieksämäki sanoi.

Pro Urheilu -tunnustuksia on jaettu urallaan meritoituneile urheilijoille vuosittain vuodesta 2000 lähtien. Palkittujen joukossa on aivan alkuvuosia lukuun ottamatta ollut yksi vammaisurheilija.