Special Olympics -hiihtäjä Ville Mäntynen kokeili rajojaan Varalan mattotestissä

Tamperelainen Special Olympics -hiihtäjä Ville Mäntynen valmistautui alkavaan hiihtokauteen tekemällä marraskuun alussa huippu-urheilijan suoran mattotestin Varalan Urheiluopistolla.

Mäntysen mattotestimahdollisuuden taustalla on Varalan liikuntaneuvojaopiskelija Jari Salmi, joka teetti testin osana opintojaan. Varalan uusi valmennuskeskus sponsoroi testin Mäntyselle.

– Kyseessä oli suora juoksumattotesti, mutta hiihtäjälle lajinomaisesti sauvakävelynä toteutettuna. Tavoitteena oli pikkuhiljaa kuormaa ja vauhtia lisäämällä päästä ihan sinne uupumukseen asti, Salmi selvittää.

– Testin tarkoituksena oli määritellä Villen kynnyssykearvot ja pyrkiä saamaan hänestä maksimi irti. Testi onnistui hyvin, mutta maksimikapasiteetin osalta jäi vielä vähän kysymysmerkkejä. Ville on kuitenkin vielä nuori mies, ja ehdimme testaamaan vielä monta kertaa, hän jatkaa.

Mäntynen itse ei tuoreeltaan testin jälkeen ollut innokas ajattelemaan seuraavaa testiä.

– Sen verran tuli huono olo testin jälkeen, että tästä täytyy toipua, ennen kuin tehdään testi seuraavan kerran, hän totesi.

Testi onkin rankka. Maton vauhti ei nouse kovin paljon testin aikana, mutta maton kulma nousee, eli mäki jyrkkenee koko ajan. Testiä jatkettiin niin kauan, kunnes Mäntynen uupui ja tippui valjaiden varaan. Hän jaksoi yli 20 minuuttia.

– Villen peruskestävyys on tosi hyvällä tasolla. Arvot olivat sellaiset, että tästä on hyvä lähteä rakentamaan varsinaista kilpailukuntoa talvea kohti, Salmi sanoo.

Mäntynenkään ei malttaisi odottaa, että pääsisi tositoimiin hangille.

– Sitten alkaa todellakin hippulat vinkumaan, hän lupasi.