VAU ja Paralympiakomitea yhdistävät voimansa

Marja Pihnala (oik.) toimi VAU:n ylimääräisen liittokokouksen puheenjohtajana. Vasemmalla sihteerinä toiminut VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

Alustavat päätökset Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n ja Suomen Paralympiakomitean yhdistymisestä tehtiin toukokuun lopulla. Suunnitelmana on, että uusi Suomen Paralympiakomitea ry aloittaa toimintansa 1.1.2020.

Paralympiakomitea teki ylimääräisessä kokouksessaan toukokuussa ensimmäisen päätöksen järjestön lakkauttamisesta. Lakkauttaminen vaatii vielä toisen päätöksen, joka on ohjelmassa järjestön kokouksessa marraskuussa.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU puolestaan päätti omassa ylimääräisessä liittokokouksessaan sääntömuutoksesta, jonka seurauksena järjestön nimeksi vaihtuu Suomen Paralympiakomitea ry vuoden 2020 alusta lähtien, sillä varauksella, että päätös nykyisen Paralympiakomitean lakkauttamisesta toteutuu marraskuun kokouksessa.

– Iso kuva on syytä pitää koko ajan mielessä. Uskon, että nyt tehtävän työn tuloksena pystymme palvelemaan vammaisurheilijoita ja -liikkujia aiempaa paremmin. Uudella Paralympiakomitealla tulee olemaan myös vahvempi liikuntapoliittinen ja yhteiskunnallinen painoarvo, sanoi Paralympiakomitean pääsihteeri Tero Kuorikoski.

Uusi Suomen Paralympiakomitea luodaan VAU:n pohjalle. VAU:n nykyiset jäsenet, eli noin 260 yhdistystä ja urheiluseuraa, jotka järjestävät vammaisurheilu- ja -liikuntatoimintaa, säilyvät jäseninä ilman erillistä jäseneksi liittymistä. Tämän lisäksi uuden järjestön jäseniksi voivat liittyä valtakunnalliset lajiliitot, jotka vastaavat vammaisurheilulajin maajoukkuetoiminnasta, eli käytännössä nykyisen Paralympiakomitean jäsenyhdistykset. Jatkossa myös ei-paralympialajien lajiliitot voivat liittyä jäseneksi.

Uudessa järjestössä on kahden tason jäseniä. Yhdistyksiä ja seuroja, joilla on henkilöjäseniä sekä lajiliittoja, joiden jäseniä ovat kyseessä olevan lajin seurat. Yhdistyksillä ja seuroilla on järjestön kokouksissa käytössään yksi ääni, lajiliitoilla puolestaan kolme.

VAU:n ylimääräinen liittokokous pidettiin lauantaina 18.5. Hotel Scandic Parkissa Helsingin Töölössä.

Yhdistymisen yksityiskohdista, kuten uuden järjestön pääsihteerin valinnasta ja hallituksen muodostamisesta siirtymäkaudelle sovitaan VAU:n ja Paralympiakomitean välisessä yhdistymissopimuksessa, joka tulee järjestön päättävien elinten hyväksyttäväksi syksyllä.

VAU:n liittokokouksessa sääntömuutos ja yhdistymisaikeet herättivät keskustelua. Nimen muuttumisen Paralympiakomiteaksi pelättiin vievän toimintaa entistä voimakkaammin huippu-urheilun suuntaan ja harrasteliikunnan jäävän pienemmälle huomiolle.

– On hyvä muistaa lajien maajoukkuetoiminnan jo nyt olevan laajalti lajiliittojen alaisuudessa ja lajien saaman tuen tulevan Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kautta. Tämän suhteen harraste- ja kuntoliikunnan rooli ei uudessa järjestössä ole pienenemässä. Paralympiakomitea on nimenä hyvä brändi, jonka suuri yleisö tuntee. Ja lopulta ratkaisevaa on se, mitä järjestö tekee, ei se mikä järjestön nimi on, totesi VAU:n toiminnanjohtaja Riikka Juntunen.

Paralympiakomitean hallituksen jäsen, Näkövammaisten Liiton järjestöpäällikkö Markku Möttönen esitteli uudet säännöt liittokokoukselle.

Pientä pelkoa liittokokousväessä herätti se, miten vammaisten henkilöiden ääni pääsee kuuluviin järjestössä, jossa lajiliitoilla on käytössään kolminkertainen äänimäärä yhdistyksiin nähden. Uudessa järjestössä ei enää ole liittovaltuustoa, kuten VAU:ssa tähän saakka, vaan päättäviä elimiä tulevat olemaan puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja viidestä jäsenestä koostuva hallitus sekä keväisin ja syksyisin kokoontuva kokous.

– Äänien välistä suhdetta on pyritty arvioimaan sen mukaan, kuinka paljon VAU:n ja Paralympiakomitean kokouksissa on viime vuosina ollut osallistujia. Paras tapa varmistaa vammaisten henkilöiden äänen kuuluminen on osallistua aktiivisesti kokouksiin ja olla yhteydessä järjestön henkilöstöön, kun haluaa johonkin asiaan vaikuttaa, Juntunen muistutti.

Liittokokouksessa hyväksytyt uudet säännöt ovat ladattavissa tämän sivun alalaidasta.

Tuija Helander

Ennen ylimääräistä liittokokousta pidettiin VAU:n liittovaltuuston kokous. Valtuusto valitsi VAU:n hallitukseen uuden jäsenen poisjättäytyneen Pinja Ekströmin tilalle. Hallituksen uusi jäsen on 400 metrin aitajuoksun Suomen ennätysnainen, keuhkojensiirron saanut Tuija Helander Eurasta.

Valtuusto vahvisti myös vuoden 2018 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen sekä vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja talousarvion. VAU:n tulos vuoden 2018 osalta oli 170 227,59 euroa ylijäämäinen.

Tekstiä päivitetty 25.5. Paralympiakomitean ylimääräisen kokouksen jälkeen.