Solina Rosti saa EPYG-kisoissa kosketuksen kansainväliseen sokkopingikseen

Solina Rosti

Solina Rosti on vasta 13-vuotias, mutta jo aikamoinen sokkopingiksen pelaaja. Rosti voitti näytöstyyliin lajin kansallisen kilpailusarjan sokkopingiscupin B-sarjan, vaikka oli kauden alussa vielä noviisi.

Kauden viimeisessä osakilpailussa hän kokeili siipiään A-sarjassa ja sijoittui 13 pelaajan joukossa seitsemänneksi.

– Se meni yllättävän hyvin. Vaikka Teemu Ruohosta vastaan sain vain yhden pisteen, niin muuten pystyin pelaamaan tasaväkisesti ja voitinkin otteluita, Rosti toteaa.

Seuraavaksi nuorella vantaalaisella on edessään ensimmäinen kansainvälinen kilpailu, kun hänet valittiin Suomen joukkueeseen nuorten European Para Youth Games -kisoihin, jotka käydään Liikuntakeskus Pajulahdessa 25.–30. kesäkuuta. Sokkopingis on kisoissa mukana näytöslajina.

– Se on ensimmäinen kerta, kun pääsen pelaamaan ulkomaalaisia pelaajia vastaan, joten odotan mielenkiinnolla, sanoo Rosti, jonka lisäksi Suomea sokkopingiksessä edustavat Jyri Grönlund, Väinö Rihti ja Jaakko Tulisalo.

Solina Rosti kokeili sokkopingistä ensimmäisen kerran 7-vuotiaana näkövammaisten lasten leirillä ja on päässyt tutustumaan lajiin sen jälkeenkin erilaisten tapahtumien ja leirien yhteydessä.

Vuonna 2017 hän ilmoitti Kelan sopeutumisvalmennuskurssilla vanhemmilleen, että haluaisi paneutua lajiin enemmänkin, ja sen jälkeen alkoi aktiivisempi harrastaminen kahdesti viikossa näkövammaisten Iiris-keskuksessa järjestettävissä harjoituksissa.

Rostin kehitys on ollut huimaa, kun ottaa huomioon, että hän on joutunut olemaan sivussa sokkopingispöydän äärestä sen jälkeen, kun toissa talvena kaatui luistelemassa ollessaan kätensä päälle. Käteen jouduttiin tekemään korjausleikkaus vielä viime talvena.

Kun intoa kehittymiseen riittää, on etenkin pääkaupunkiseudulla asuvalle sokkopingiksen pelaajalle tarjolla siihen hyvät mahdollisuudet. Viikoittain pääsee harjoituksissa mittaamaan tasonsa maailman parhaimpia pelaajia vastaan. Haastattelupäivänäkin Rosti pelasi Iiriksessä naisten maailmanlistan kakkosena majailevan Jaana Pesarin kanssa.

– Puolustus minulla on ollut jo aika hyvä, lyönneissä löytyy enemmän hiomista, Rosti arvioi kehityskohteitaan.

Kun Solina Rosti voitti kauden 2018–2019 sokkopingiscupin B-sarjan, löytyi listan kakkossijalta hänen isänsä Jussi Rosti. Kansallisella tasolla sokkopingistä voivat pelata myös näkevät pelaajat. Jussi Rosti toimiikin hyvänä sparraajana B-sarjan kautta korkeimmalle sarjatasolle tähtääville pelaajille.

– Isä aina kuskasi minua tänne treeneihin ja hänelle tuli tylsää, kun joutui odottelemaan tuossa ulkopuolella. Niin isä sitten tuli itsekin kokeilemaan ja innostui heti pelaamisesta, Solina Rosti kertaa.

Kääntäjänä työskentelevä Jussi Rosti on sittemmin kääntänyt sokkopingiksen uudet säännöt suomeksi ja ylläpitää lajin kotimaisia nettisivuja osoitteessa www.sokkopingis.fi.

Pajulahden European Para Youth Games -kisoissa kilpaillaan kahdeksassa lajissa: yleisurheilussa, uinnissa, bocciassa, pöytätenniksessä, näkövammaisten judossa, maalipallossa, pyörätuolikoripallossa ja sokkopingiksessä. Suomesta kisoihin osallistuu 32 urheilijaa.

Suomen joukkueen kokoonpano löytyy TÄÄLTÄ.

Kisasivuthttps://epyg2019.fi/