Vammaisurheilun ja -liikunnan aluehanke saattaa seuroja ja erityisliikkujia yhteen

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n tavoitteena on, että neljännes lasten ja nuorten liikuntaa järjestävistä urheiluseuroista toteuttaa toimintaa erityisryhmille tai ottaa yleisiin ryhmiinsä mukaan erityisryhmiin kuuluvia henkilöitä. VAU on aloittanut yhdessä liikunnan aluejärjestöjen kanssa kolmivuotisen (2013–2015) aluehankkeen, jonka kautta autetaan urheiluseuroja.

– Yhä useampi erityistä tukea tarvitseva lapsi on lähikoulussa. Haluamme, että samanlaista kehitystä tapahtuu myös liikuntaharrastusten puolella, sanoo VAU:n tutkimuspäällikkö Aija Saari.

Hanke käynnistyi vuonna 2013 neljällä alueella, joita ovat Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (LiikU), Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (HLU), Etelä-Suomen Liikunta ja Urheilu ry (ESLU) ja Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ry (PoPLi). Vuoteen 2015 mennessä hanke on tarkoitus laajentaa kattamaan kaikki 15 liikunnan aluejärjestöä. VAU:n koordinoima hanke toimii OKM:n lasten ja nuorten liikuntaohjelman tuella.

– Liikunnan aluejärjestöt ovat lähellä seuroja ja niillä on työkalut seurojen kanssa toimimiseen. Meillä VAU:ssa puolestaan on työkalut aluejärjestöjen tukemiseen erityisliikunnan alueella, Saari kertoo.

Seuratapaamisissa esillä seurojen tarpeet ja toiveet

VAU ja liikunnan aluejärjestöt järjestävät vammaisurheiluaiheisia seuratapaamisia syksyllä 2013. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin ESLU:n kanssa 8. lokakuuta Helsingin olympiastadionilla. Paikalla oli seuratoimijoita useista eri lajeista: yleisurheilusta, ratsastuksesta, teline- ja joukkuevoimistelusta, uinnista, salibandysta, miekkailusta ja aikidosta.

– Osa seuroista oli sellaisia, joissa oli jo toimintaa erityisryhmille, mutta joissa koettiin tarvetta lisätiedolle. Osa taas oli sellaisia seuroja, joissa ei vielä ollut toimintaa, mutta halua alkaa sellaista toteuttaa, kertoo VAU:n aluetoiminnan suunnittelija Anu Hämäläinen.

Seuratapaamisissa mm. esitellään aluehanketta ja siihen liittyviä koulutusmahdollisuuksia sekä käydään läpi seurojen tarpeita ja toiveita. Lokakuun aikana järjestetään seuratapaamisia myös HLU:n ja LiikU:n alueilla.

VAU-työpajoissa opitaan erityisliikunnan ohjauksen aakkosia

Kaikki neljä aluehankkeen pilottijärjestöä järjestävät syksyn aikana VAU:n kanssa vammaisurheilun ja -liikunnan koulutuksia eli VAU-työpajoja. Työpajat käsittelevät vammaisurheilun ja -liikunnan eri aihepiirejä käytännönläheisellä otteella.

– Yleinen ennakkoluulo erityisryhmätoimintaa kohtaan on, että seuroihin pitäisi hankkia erityisliikunnan ammattilainen, jotta toimintaa voidaan seurassa toteuttaa. Ihan kuka tahansa valmentaja tai ohjaaja voi kouluttautumalla saada riittävät tiedot ja taidot erityisryhmän kanssa toimimiseen, innostaa VAU:n koulutuskoordinaattori Piia Korpi.

Lisätiedot aluehankkeesta: VAU, tutkimuspäällikkö Aija Saari, puh. 040 506 4208, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.