eXerium liikuttaa vammaisia henkilöitä e-urheilun keinoin – huipennus marraskuussa Liikuntamaassa

E-urheiluturnaus Wärjäämössä Tampereella (kuva: Heikki Mäenpää)

Tamperelainen teknologiayritys eXerium ja Tampereen kaupungin Taideverstas Wärjäämö järjestivät Suomen ensimmäisen saavutettavan elektronisen urheilukilpailun kehitysvammaisille henkilöille tiistaina 11.6.

Wärjäämö on kehitysvammaisten toimintakeskus ja eXerium start-up -yritys, jonka päätuotteisiin kuuluu GameXR-pelituoli. GameXR-tuolin avulla paitsi kehitysvammaiset myös monet muut erityisryhmiin kuuluvat henkilöt, joille liikunnan harrastaminen muuten saattaa olla hankalaa, voivat pelata ja saada liikuntaa siinä samalla.

– eXerium toimii terveysteknologiaan keskittyneen HealthHUB-verkoston yhteydessä ja GameXR-pelituolit on kehitetty tiiviissä yhteistyössä kuntoutusalan toimijoiden kanssa, itse asiassa alkuun aivohalvauspotilaiden käyttöön, alustaa eXeriumin toimitusjohtaja Ville Tenkanen.

– Pelituolia ohjataan oman vartalon liikkeillä ja se kehittää keskivartalon syviä tukilihaksia, hän jatkaa.

Pelatessa ja hauskaa pitäessä tulee samalla liikuttua, ja vieläpä kehitettyä vartalon alueita, jotka muuten saattavat itse kullakin jäädä esimerkiksi salitreenin yhteydessä pienelle huomiolle. Tenkanen korostaakin, että esimerkiksi Wärjäämön kilpailuun osallistuneille liikunnan hauskuus on tärkein motivaatiotekijä.

– Heille liikunnan harrastamista ei ehkä kannata lähteä myymään sillä, mitä hyötyjä liikunnasta on tai mitä haittoja harrastamattomuudesta on, vaan enemmänkin sillä, että tämä on hauskaa, Tenkanen toteaa.

– Olikin mahtavaa huomata, miten keskittyneesti osallistujat pelasivat ja ympärillä seuranneet kannustivat heitä.

Wärjäämössä pelattiin kolmea peliä, joista yhdessä lennettiin, toisessa moottoripyöräiltiin ja kolmannessa väisteltiin putkilossa vastaan tulevia esteitä. Lentopeli on eXeriumin omaa tuotantoa, mutta kaksi muuta peliä ovat ulkopuolisten pelifirmojen pelejä, jotka ominaisuuksiltaan soveltuvat GameXR:llä pelattavaksi. Niiden toiminnot ovat siis vartalon liikkeillä suoritettavissa.

GameXR:n on havaittu soveltuvan myös henkilöille, joilla on voimakkaitakin spastisia oireita tai joiden käsien toimintakyky on rajallinen. eXerium on lanseeraamassa lähitulevaisuudessa myös pyörätuolista käsin pelattavaa versiota, jossa kahvat ja päditeline ruuvataan pöytään kiinni.

– Olemme huomanneet, että siinä vaiheessa, kun pelaaja saadaan tuoliin paikoilleen ja keskittymään asiaan, niin pelaaminen vie kyllä nopeasti mukanaan, Tenkanen sanoo.

eXerium järjestää erikseen sovittuna kokeilutilaisuuksia ja turnauksia toimintakeskuksissa, kouluilla ja muissa vastaavissa ympäristöissä, joten asian tiimoilta voi olla yhteydessä Ville Tenkaseen (Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.).

Syksyn kohokohta nähdään Tampereella 7.–9.11. Apuväline 2019 -messujen yhteydessä järjestettävässä Liikuntamaassa, jossa pääsee kokeilemaan GameXR-pelaamista ja voi osallistua samalla turnaukseen.

– Torstai (7.11.) on messuilla ammattilaispäivä, joten silloin on suunnitteilla järjestää turnaus alan ammattilaisille. Perjantaina (8.11.) on varsinainen turnaus, johon voi osallistua kuka vain ja finaalit pelataan messujen ohjelmalavalla. Lauantaina (9.11.) paikalla on paljon perheitä ja heillekin järjestetään leikkimielinen turnaus, Tenkanen kertoo.