Roosa Kukkumäki pääsee parrasvaloihin down-urheilijoiden EM-kilpailuissa Tampereella

Roosa Kukkumäki (kuva: Jyrki Toivanen)

Kankaanpääläinen Roosa Kukkumäki, 19, valmistautuu parhaillaan elämänsä ensimmäisiin kansainvälisiin arvokilpailuihin. Hän on yksi Suomen joukkueen yhdeksästä urheilijasta Tampereella 26.–28.7. järjestettävissä down-urheilijoiden avoimissa EM-kilpailuissa. Tampereella kilpaillaan yleisurheilussa ja pöytätenniksessä.

Kukkumäki osallistuu yleisurheiluun yhdessä kotkalaisen Juho Oksmanin, seinäjokelaisen Veeti Mustalahden, iittiläisen Jani Töyrylän, tamperelaisen Eliel Nikkolan, huittislaisen Samuel Jalon, turkulaisen Oliver Pataman ja veteliläisen Elmeri Siirilän kanssa. Pöytätenniksessä Suomea edustaa espoolainen Bea Westerstråhle

– Kilpailen 100 metrin juoksussa, pituushypyssä ja kuulassa. Juoksu on suosikkilajini, sillä sitä on helpoin harjoitella, Roosa Kukkumäki sanoo.

Hän on osallistunut 2-vuotiaasta saakka kesäisin äitinsä kotipaikkakunnalla Jämijärvellä järjestettäviin yleisurheilun Maanantaikisoihin, mutta heinäkuun lopulla hän pääsee kilpailemaan vähän isommalla areenalla. EM-kilpailujen yleisurheilu käydään Ratinan stadionilla Tampereen keskustassa.

– Tavoitteenani on onnistua hyvin. Päästä maaliin juoksussa hyvällä ajalla ja saada onnistunut tulos pituudessa ja kuulassa, Roosa toteaa.

Vaikka Roosa on kilpaillut kesäisin yleisurheilukisoissa aivan pienestä pitäen, on hän ehtinyt käydä myös läpi elämänvaiheen, jossa liikunta ei paljon kiinnostanut. Se meni kuitenkin ohi ja nyt hän harrastaa yleisurheilua Kankaanpään Seudun Leiskussa.

– Halusimme Roosalle liikuntaharrastuksia, että liikunnasta tulisi elämäntapa. Yleisurheilua on paikkakunnallamme helppo harrastaa ja Roosa otettiinkin seurassa hyvin vastaan ihan yleiseen lasten yleisurheiluryhmään, kertoo Roosan äiti Riikka Kukkumäki.

Roosa Kukkumäki (kuva: Jyrki Toivanen)

Roosa on käynyt viime vuosina Pajulahdessa yleisurheilun Special Olympics -valmennusleireillä sekä kesällä Tie Tähtiin -leirillä. Hän harrastaa myös alppihiihtoa ja osallistui tammikuussa ensimmäisiin Special Olympics -alppihiihtokilpailuihinsa, jotka järjestettiin Pajulahti Games -kilpailutapahtuman yhteydessä Messilässä.

Roosa osallistui myös VAU:n koordinoimaan Valtti-ohjelmaan vuonna 2018. Valtti-ohjelmassa vammainen tai erityistä tukea tarvitseva lapsi tai nuori saa henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja järjestää tälle harrastuskokeiluja. Valtit ovat pääasiassa liikunta-, kasvatus-, kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita.

– Valtti-ohjaaja on jatkanut ohjelman päättymisen jälkeen Roosan liikunnallisena tukihenkilönä, Riikka-äiti sanoo.

Vanhemmat ovat tyytyväisiä Roosan entistä liikunnallisemmasta arjesta. Pikkuveli Rasmus on lupaava kartingkuljettaja. Harrastus on vienyt perheeltä paljon huomiota.

– Koko perheen elämä on pyörinyt pitkälti Rasmuksen harrastusten parissa ja olemme nyt halunneet panostaa myös Roosan kanssa tekemiseen ja harrastamiseen, Riikka Kukkumäki sanoo.

Roosa on viettänyt viimeiset kaksi vuotta arkiviikkonsa lomia lukuun ottamatta Porissa, jossa hän on käynyt Luovin ammattiopistoa. Hän sai opinnot päätökseen keväällä.

– Haluaisin päästä kauppaan töihin, Roosa kertoo tulevaisuudensuunnitelmikseen.

Down-urheilijoiden avoimiin yleisurheilun ja pöytätenniksen Euroopan mestaruuskilpailuihin Tampereelle saapuu 76 urheilijaa 12 maasta. Koska kisat ovat avoimet, on mukana eurooppalaismaiden lisäksi myös Turkmenistanin ja Zimbabwen kaltaisia eksoottisempia maita. Yleisurheilukilpailut käydään Tampereen Pyrinnön järjestämänä Ratinan stadionilla ja pöytätennisturnaus PT 75:n järjestämänä Varalan Urheiluopistolla.

Kisasivutwww.tampere2019.fi

Down-urheilijoiden avoimet yleisurheilun ja pöytätenniksen EM-kilpailut, Tampere 26.–28.7.2019

Suomen joukkue

Yleisurheilu

 • Jani Töyrylä, Iitti
 • Juho Oksman, Kotka
 • Veeti Mustalahti, Seinäjoki
 • Eliel Nikkola, Tampere
 • Samuel Jalo, Huittinen
 • Roosa Kukkumäki, Kankaanpää
 • Oliver Patama, Turku
 • Elmeri Siirilä, Veteli

Valmennus/joukkueenjohto

 • Petri Nikkola, Tampere
 • Kimmo Mustalahti, Seinäjoki

Pöytätennis

 • Bea Westerstråhle, Espoo

Valmentaja

 • Karl Westerstråhle, Espoo

Kuvat: Jyrki Toivanen