Kesällä liikunta tulee luonnostaan

Melontaa

Mitä kaikkea teemme kesäaikaan, jota emme pysty tekemään talvella? Mihin kaikkeen kesä mahdollistaa?

Kuten niin monta kertaa aiemmin on mainittu, suomalaiset ovat onnekkaita vuodenajoista. Se on totta! Liikunnallisesta näkökulmasta vuodenajanvaihtelut mahdollistavat eri lajien harrastamisen. Kesällä tulee liikuttua, eikä sitä aina edes miellä liikkumiseksi, koska mieli on enemmän auringossa ja vehreässä maisemassa.

Jos tekisimme aikajanaa toukokuusta syyskuun alkuun, niin liikkumisesta ja liikunnasta saa todella monipuolista. Toukokuussa kävelijöitä ilmestyy talven jälkeen ja monet paikat ja polut on kunnostettu. Joillakin on kyse elämän muutoksesta esim. painon pudotuksesta ja toiset pitävät kävelemällä kuntoaan yllä. Liikkuminen paikasta toiseen kuten esim. kodin ja kaupan välillä ei tunnu liikunnalta, mutta hyötyä on siitäkin. Jotkut nauttivat keväästä ja ulkoilusta ilman tavoitteellisuutta. Kävely on erittäin edullinen harrastus. Kaikki liike on hyväksi!

Toukokuussa myös pyöräillään, joka on monipuolista keholle. Pyöräteitä kunnostetaan ja maisemista voi nauttia niin kaupungissa kuin maallakin. Lisäksi pyöräilyn välineistö mahdollistaa erilaisten liikkujien pyöräilyn. Lisäksi pyöräillä voi erilaisissa maastoissa niin metsissä, poluilla kuin kaupungissa asfaltilla tai lähimaastoissa hiekalla.

Toukokuussa avantouimarit päättävät kauttaan ja kesäuimakausi alkaa. Maauimalat aukeavat viimeistään kesäkuun alussa, joten polskimaan pääsevät monenlaiset uimarit. Myös mökkikausi alkaa. Rannat aukenevat niin uimareille kuin soutajillekin. Kaivetaan esille niin kajakit ja kanootit kuin sup-laudat. Vesistöt (järvi, meri, joki, lampi) mahdollistavat moneen tekemiseen.

Puutarhoissa kyykitään ja istutetaan niin kukkia kuin hyötykasvejakin. Puutarha vaatii hoitoa pitkin kesää, joten liikkeeltä ei voi välttyä. Siinä piilee myös jännitystä säiden suhteen, että millainen sato tuleekaan. Jos kasteluvesi pitää hakea pidemmältä, on se voimaharjoittelua päivittäin kuivana kesänä. Tasapaino harjaantuu kasvien väleissä liikuttaessa ja rikkaruohojen poistamisessa. Ylös ja alas ja selkää suoraksi! On hyvä tarkkailla kehon asentoja, jotta nostot ja muut tapahtuvat ergonomisesti. Nostot eivät tapahdu selän kustannuksella, vaan voimaa tuottavat jalat ja kädet selän toimiessa vipuvartena. Ryhtiä siis!

Kesäkuussa edelliset lajit ja liikkumiset jatkuvat. Tehdään patikkaa ja pyöräretkiä muihin lähipaikkoihin, jossa kävellään ja tutustutaan eri kohteisiin. Yllättävästi kertyy askeleita esimerkiksi turistireissulla toisessa maassa ja uudessa kaupungissa. Kiivetään museoiden portaita ja nautitaan rantavedestä kävellen useampia kilometrejä. Etsitään sopivaa ravintolaa, shoppaillaan tai tutustutaan kaupunkiin. Joskus voi ottaa kävelymittarin tai ladata applikaation puhelimeen, joka mittaa askeleiden määrää. Saattavat lukemat yllättää!

Heinäkuussa voi osallistua talkoisiin heinäpellolla, on marjanpoimintaa puskista tai mansikkamaalta tai metsästä. Metsässä marjojen ja sienien poiminta altistaa koko kehon liikkeelle. Ylös ja alas. Epätasainen maasto kantoineen ja mutkittelevine polkuineen. Poimintaa kyykyssä, suorin jaloin vai polvillaan tai istualtaan? Monta on tyyliä.

Elokuussa jatkuu kalastus. Rantakalastus laittaa kehon monet aistit valppaiksi, että törmäällä pysyy pystyssä odottaessa, heittojen jälkeen ja saaliin nappaamisessa. Ehtii huiskaista parit hyttysetkin pois tieltä. Jos kalastaa veneestä, niin voimat ja hyvä asento ovat olennaisia sekä tasatahtisuus soutaessa. Kalastuksen muotoja on monia, joten kaikille haluaville jotakin.

Kesäpelit ovat mukana pitkin kesää: sulkapallo, petanque, boccia, mölkky, puhallustikka, tikka, pallopelit ja niin edelleen. Lista olisi todella pitkä, jos kaiken luettelisi. Niissä on liikettä ja jälkipeleistä ei tingitä. Kuinka moni ajattelee pelatessaan sulkapalloa mökinpihassa harrastavansa liikuntaa? Vai onko vain mukavaa tekemistä, joka kuuluu kesään? Näinhän tämä liikkuminen ja liikunta olisi parasta, että sitä ei tarvitse juuri ajatella. Tulee itsestään. Tämän uskon meissä kesän saavan aikaan – emme ajattele liikaa liikkumista. Harmillista on se, että emme voi varastoida liikuntaa. Kesän aikana olisi mukava liikkua talven varalle. Pysytään säännöllisesti liikkeessä, niin kesän ja muiden vuodenaikojen välinen ero pysyy pienempänä. Kesä liikuttaa!

Liikettä, liikkumista ja liikuntaa. Toivottavasti sen kaiken hyötyliikunnan ohessa, kuten mökinmaalauksen ja halkojen hakkaamisen, rentoudummekin hieman. Muistetaan myös maata möllöttää teltassa, rannalla, riippukeinussa tai nurmella sekä nauttia kesästä ja sen tuottamista herkuista.

Ketterää kesää!