Kokko ja Kauppila nostavat rautaa paravoimanoston MM-kilpailuissa Kazakstanissa

Juhani Kokko

Oululaiset Juhani Kokko ja Harri Kauppila edustavat Suomea paravoimanoston maailmanmestaruuskilpailuissa 12.–20. heinäkuuta 2019 Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa. Paravoimanostossa ainoa laji on penkkipunnerrus.

Kokko on edellisvuoden EM-pronssimitalisti 59-kiloisten sarjasta ja Kauppilakin EM-nelonen 80-kiloisissa. Paravoimanostossa kovimmat urheilijat tulevat kuitenkin pääasiassa Euroopan ulkopuolelta, etenkin arabimaista ja Kiinasta, joten oululaiskaksikko ei kuulu MM-kilpailuissa mitalisuosikkien joukkoon.

Molemmat tähtäävät vuoden 2020 kesäparalympialaisiin Tokioon, ja Nur-Sultanin MM-kilpailut on hyvä mahdollisuus nostaa rankingtulosta.

– Päätavoite on päästä urallani edustamaan Suomea paralympialaisiin. Se on ollut lähellä jo aiemmin, mutta vielä en ole päässyt riman yli. Harjoitusohjelma on mennyt läpi suunnitelman mukaan ja ollaan aikataulussa, joten odotan MM-kilpailuilta parannusta Suomen ennätykseen (168kg), jopa yli 170 kilon tulosta, toteaa Harri Kauppila.

Juhani Kokko on päässyt jo paralympialaiset kokemaan. Hän sijoittui Riossa 2016 hienosti kuudenneksi. Kokko ei ole ollut tyytyväinen MM-kilpailuihin valmistautumiseensa.

– Pikkuinen arvoitus on oma iskukyky. Ei ole aivan mennyt valmistautuminen putkeen. Aika paljon vaihtelua on ollut, välillä on tuntunut pirun raskaalta. Mutta jos viimeiset treenit ennen kisoja menevät suunnitellusti, niin uskon, että 150 kiloa tai vähän päällekin voi nousta, ja sillä paranisi myös paralympiarankingtulos, joka on tällä hetkellä keväällä Unkarissa nostamani 145 kiloa, Kokko sanoo.

– Mutta reippaasti saa tulosta parantaa, jos meinaa Tokioon päästä. Sen verran kova taso on tällä hetkellä, hän lisää.

Ei ole täysin sattumaa, että molemmat Suomen edustajat paravoimanoston MM-kilpailuissa tulevat Oulusta. Sekä Kauppilan että Kokon on aikoinaan lajin pariin tutustuttanut sama fysioterapeutti Jukka Klemettinen.

Paravoimanoston MM-kilpailut, Nur-Sultan, Kazakstan 12.–20.7.2019

Suomen joukkue

  • Juhani Kokko, Oulu
    • 59-kiloisten sarja, su 14.7.
  • Harri Kauppila, Oulu
    • 80-kiloisten sarja, ti 16.7.

Joukkueenjohtaja

  • Osku Kuutamo

Kisasivutwww.paralympic.org/nur-sultan-2019