Sit2Play-turnaus toi esiin urheilun yhdenvertaisuutta istumalentopallon keinoin

Ammattiopisto Liven joukkue pääsi juhlimaan Sit2Play-turnauksen päätteeksi (kuva: Johanna Kotikangas)

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja Suomen Lentopalloliitto ry järjestivät yhdessä Liikuntakeskus Pajulahdessa Nastolassa kaikille nuorille avoimen Sit2Play-istumalentopalloturnauksen 11. syyskuuta 2019. Turnaus oli osa Euroopan Unionin Erasmus+-ohjelman tukemaa Sit2Play-projektia, jonka tarkoituksena on rakentaa nuorille positiivinen kuva monimuotoisuudesta sekä tarjota erityisnuorille tasavertainen mahdollisuus osallistua urheiluun ja liikuntaan.

Turnaukseen osallistuneet joukkueet olivat joko koulu- tai aluejoukkueita ja niihin kuuluneet pelaajat olivat iältään 14–18-vuotiaita nuoria. Joukkueet olivat sekajoukkueita eli ne koostuivat sekä tyttö- että poikapelaajista ja vammattomista sekä vammaisista pelaajista.

Pajulahdessa järjestettyyn Sit2Play-istumalentopalloturnaukseen osallistui yhteensä kolme innokasta joukkuetta, jotka kilpailivat turnauksen voitosta ja mahdollisuudesta päästä Sit2Play-projektin finaaliturnaukseen. Finaaliturnaus järjestetään Roomassa Italiassa 18.–22. marraskuuta ja siihen osallistuu kuuden maan kansallisten turnauksien voittajajoukkueet.

Pajulahden turnaukseen osallistuneiden pelaajien mielestä tärkeintä oli tietenkin itse pelaaminen ja turnaukseen osallistuminen. Joukkueiden yhteishenkeä oli hienoa seurata ja nuoret, joille lentopallo oli jo entuudestaan tuttu laji, pystyivät auttamaan erityisnuoria esimerkiksi lajin sääntöjen kanssa. Kentän laidalta kuului reipasta kannustusta ja hienoista pelisuoritteista pelaajat saivat raikuvat suosionosoitukset niin joukkuetovereiltaan kuin vastustajajoukkueen pelaajiltakin.

Yhtenä osana Sit2Play-projektia järjestettiin myös kaikille avoin seminaariluento Jyväskylän Yliopistolla 19. syyskuuta. Luento oli pääosin suunnattu opettajille, valmentajille ja opiskelijoille, mutta tervetulleita olivat kaikki aiheesta kiinnostuneet. Luennon tarkoituksena oli esitellä Sit2Play-projektia ja sovellettua istumalentopalloa sekä antaa ideoita siihen, miten lajia voidaan hyödyntää tuomaan nuoret ja erityisnuoret yhteen tasavertaisesti urheilun ja liikunnan avulla.

Teksti ja kuva: Johanna Kotikangas